Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Luka Botić – pjesnik koji je povezao Dalmaciju i Slavoniju

    U Rock klubu King sinoć su nastavljeni 13. dani Luke Botića programom posvećenom pjesništvu, pjesnicima i pjesnikinjama.

    Nakon što je Sanja Hajduković interpretirala pjesmu Luke Botića Tri muke bjeguncima, kojom započinju Botićevi dani u Đakovu, predstavljeno je pet novih pjesničkih zbirki koji su objavili pjesnici i pjesnikinje iz Đakova, Županje, Vinkovaca, Osijeka i Bizovca: Franjo Džakula: Tempus fugit (DHK, Osijek, 2021.) Zvonimir Stjepanović: Stišavanje (DHK, Osijek 2022.), Ines Drenjančević: Čuđenje ne prestaje (Đakovački kulturni krug Đakovo, 2022.), Vlasta Markasović: Vitar i bol (Vinkovački šokački rodovi, Vinkovci, 2021), Brankica Bošnjak: Uškrobljeni ovratnici (DHK, Osijek, 2022.). Razgovor s pjesnicima vodio je Mirko Ćurić. 

    U pjesničkom natjecanju: Pjesničke posvete Luki Botiću,  čula su se pjesnička čitanja dvadeset slavonskih autora i autorica zastupljenih u Zborniku Dana Luke Botića VI., u izboru Marice i Željka Kovača te Ivana Stipića. Nazočna publika je glasovala o najboljoj pjesmi 13. Dana Luke Botića, u čast Luke Botića, koji je prvi dobitnik jedne književne nagrade u Hrvatskoj – Nagrade Nevenovih čitatelja 1854.

    Glasovima publike prvu nagradu osvojila je Suzana Šimunović za pjesmu Slavonijo, di su tvoja dica, drugo mjesto Bernarda Ćurić a treće Marino Barišić. Priznanja su im uručili: Dr. Jurica Botić iz Udruge Opor Botići iz Kaštela, dr. Robert Hajszan, predsjednik Panonskog instituta iz Pinkovca, Austrija te  dr. Sanja Knežević, predstojnica Odsjeka za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.

    U Glazbenom programu nastupio je sastav The Bestman iz Đakova.

    Program završnog dana ovogodišnjih 13. Dana Luke Botića nastavljen je polaganjem vijenaca na pjesnikovu grobu, a potom je u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorena izložbe slika Zdravka Ćosića pod nazivom „Mediteranski motivi panonskog slikara”. Riječ je, kako je na otvorenju rečeno, o odabiru ulja na platnu i akvarela s mediteranskim motivima iz zbirke od 120 djela koje je Ćosić darovao Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

    U Kući Reichsmann u tijeku je okrugli stol posvećen Botićevim zadarskim studentskim danima, a nakon toga predstavit će se književni opus zadarskog umjetnika Tomislava Marijana Bilosnića, a Robert Hajszan iz Austrije predstavit će prvi Panonski katalog koji izdaje Panonski institut iz Pinkovca.

    Završni program posvećen je predstavljanju novog romana Božice Brkan „Privremeno neuporabljivo”.

    Ovogodišnji 13. Dani Luke Botića, čiji organizatori su Đakovački kulturni krug i Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići iz Kaštela, u znaku je 170. obljetnice Botićeva dolaska u Đakovo na poziv biskupa Strossmayera.

     

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog