Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • Obilježen Dan neovisnosti Ukrajine

    Dan neovisnosti Ukrajine obilježen je u Osijeku prigodnom svečanosti koja je u organizaciji raseljenih osoba iz Ukrajine i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Hrvatske održana u Kulturnom centru Osijek. Svečanosti je nazočilo 30-ak raseljenih osoba iz Ukrajine, uglavnom žena s djecom, a nacionalni praznik čestitali su im predsjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Ivana Bagarić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Hrvatske Tomislav Ramljak, ravnateljica Gradskog društva Crvenog kriza Osijek Martina Hećimović i voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda civilne zaštite Osijek Silvana Pirić. Skup je protekao u izrazito emotivnom ozračju, u komu se raseljene osobe iskazale zahvalnost za lijep prijem u Osječko-baranjskoj županiji, ali i tugu zbog napuštanja domova i zabrinutost za svoje najmilije u Ukrajini.

    Na području Osječko-baranjske županije u proteklih šest mjeseci boravilo je više od 900 raseljenih osoba iz Ukrajine, a trenutno je ovdje smješteno 489 osoba od koji su 207 djeca.  Kako je podsjetio Tomislav Ramljak, u sklopu Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, koji je pokrenuli Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, otvoreni su Info centar i Dnevni centar kroz koje su do sada prošle 1.632 raseljene osobe. – Pokrenuli smo i Dječji kutak koji bilježi 1.032 posjeta djece, gdje se čuvalo djecu dok su roditelji vadili međunarodne iskaznice i obavljali druge poslove. U Osijeku i Belišću smo pokrenuli i učenje hrvatskog jezika kao dio integracije i kulturološke prilagodbe, u koji se uključilo 157 osoba. Puno je aktivnosti, puno se i još uvijek svakodnevno radi – kazao je Ramljak.

    – Osječko-baranjska županija se od samog početka i pristizanja prvih raseljenih osoba iz Ukrajine uključila u njihov prihvat te kroz Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ poduzela niz aktivnosti kojima želimo pomoći svim obiteljima i osobama koje su došle iz Ukrajine, od samog prihvata do integracije u naše društvo. Želimo im pružiti sigurnost, potrebnu psihosocijalnu i pravnu pomoć kako bi ostvarili zdravstveno i mirovinskog osiguranje, kao i druga prava koja im pripadaju. Prije svega mislimo na žene i djecu, na mlade obitelji koje želimo uključiti u sve sfere našeg sustava, od škola i vrtića do udruge. Želimo im pomoći da se ovdje osjećaju dobro jer i sami znamo kako je nama bilo 1991. godine – rekla je Ivana Bagarić.

    Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin naglasio je kako je Grad Osijek učinio sve što je u njegovoj moći da se raseljene osobe osjećaju što ugodnije te poželio da rat i stradanja u Ukrajini što prije prestanu. – U suradnji s Osječko-baranjskom županijom odmah po dolasku raseljenih osoba osigurali smo 300 kreveta u Sportskoj dvorani Jug II, poslovni prostor u osječkom pothodniku i Dječji kutak u Kulturnom centru. Naši prijatelji iz Ukrajine mogu se besplatno mogu voziti vozilima osječkog GPP-a i besplatno koristiti bazene otvorene u kupališnoj sezoni. Otvorena su im i vrata HNK-a i Dječjeg kazališta, u svakom trenutku smo spremni pomoći na bilo koji način. Građani Osijeka imaju veliko srce te su se i ovaj puta iskazali – rekao je.

     

    Tekst i foto: OBŽ

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog