Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Na području Đakovštine šest prvašića manje u odnosu na prošlu godinu

  U Osječko-baranjskoj županiji sve je spremno za početak nove školske godine u koju se, kako doznajemo od Mirande Glavaš Kul, pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i mlade, ulazi sa 199 učenika manje u odnosu na prošlu godinu.

  Ove je godine ukupno upisano 19.874 učenika, a prošle godine ih je bilo 20.073. Što se tiče prvašića, ove godine ih je u redovne škole upisano trideset manje u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 2.341.

  Na području Đakovštine, u 15 matičnih i 28 područnih škola, ove godine u prvi razred upisano je šest prvašića manje u odnosu na prošlu godinu. Ove školske godine ih je 384, a prošle ih je bilo 390, ističe pročelnica Miranda Glavaš Kul.

  „Pad je, ali nije tako velik pad, šest učenika manje. Od 15 škola u 7 škola se broj upisanih učenika smanjio, u sedam se povećao a u jednoj školi broj je ostao nepromijenjen. U Osnovnoj školi Budrovci smanjenje je za 4 učenika, u Osnovnoj školi Vladimir Nazor Đakovo je smanjenje za 2 učenika, Osnovna škola Josipa Antuna Čolnića u Đakovu ima 13 učenika manje, Piškorevci 2 učenika manje, Satnica Đakovačka ima povećanje za 6 učenika, Gorjani povećanje za 1, Osnovna škola Josip Kozarac Punitovci također povećanje za 1, u Osnovnoj školi Drenje je stanje nepromijenjeno, Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera Trnava bilježi smanjenje za 13 i to je najveće smanjenje. Osnovna škola Ivana Brlić Mažuranić Strizivojna ima povećanje za 6, Osnovna škola u Levanjskoj Varoši ima povećanje za 8, to je ujedno i najmanja škola na području Đakovštine pa nas raduje svako povećanje, a posebno ovo od osam učenika, Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića Đakovo bilježi smanjenje za 3 učenika, Đakovački Selci također smanjenje za 3 učenika, Osnovna škola Josipa Kozarca Semeljci bilježi povećanje za 7 učenika i Osnovna škola Ivana Tišova Viškovci bilježi povećanje od 5 učenika, a također je riječ o jednoj manjoj školi, pa nas to povećanje posebno raduje. Svako dijete koje se upiše u školu je veliki uspjeh i velika radost”, rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade, Miranda Glavaš Kul.

  Iako se u pojedinim sredinama iz godine u godinu bilježi sve manji broj učenika, intencija nije, kako tvrdi pročelnica, da se manje škole zatvaraju.

  “Intencija nije da se škole ukidaju, mi se nadamo da to takvih mjera neće dolaziti. Kao što sam rekla, na području Đakovštine imate 28 područnih škola, to jesu male škole ali znamo što svakom mjestu znači škola. U tom kontekstu nema nikakvog govora da se škole zatvaraju ili ukidaju”, dodaje Miranda Glavaš Kul.”

  I sljedeće školske godine u školama na području Osječko-baranjske županije nastavlja se projekt „Školski obrok za sve”, najavljuje pročelnica Miranda Glavaš Kul.

  “Mi smo jedina županija u Hrvatskoj koja osigurava besplatni obrok za sve učenike osnovnih škola. Taj projekt se nastavlja i dalje, namjera nam je da ga i unaprijedimo stoga ćemo krenuti s dodatnom edukacijom naših kuhara kako bismo ih osnažili, kako bi što više zdrave hrane ušlo u naše razrede i naše škole, da naša djeca jedu zdravu i domaću hranu a samim time naravno tendencija je da jedu što više kuhanih obroka”, zaključuje pročelnica.

  Opširnije o početku nove školske godine govorimo u sutrašnjoj emisiji „Život škole” u 13:30.

  FOTO: Arhiva

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog