Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Šokačka sanjarenja” otvaraju 56. Đakovačke vezove

  „Šokačka sanjarenja” naziv je programa kojim će večeras u 21 sat, na Strossmayerovom trgu ispred katedrale”, biti otvoreni 56. Đakovački vezovi.

  Scenarij je napisao Mirko Ćurić, a redatelj je Darko Milas.

  „Šokačka sanjarenja – naziv je svečanog otvaranja 56. Đakovačkih vezova, a motivirana su jednim povijesnim događajem – dolaskom navjećeg hrvatskog slikara Vlahe Bukovca u Đakovo gdje je bio gost biskupa Strossmayera, posjetio je ne samo Đakovo nego i Trnavu, vinograde, berbu, pa je čak sa svojom suprugom Jelicom i zapleso u šokačkom kolu i o tome ostavio zapis. Međutim, on je u Đakovu dobio i narudžbu za jednju od najpoznatijih slika hrvatske kulture uopće, a to je „Gundulićev san”, pa, evo, mi smo htjeli pokazati kakav san sanjaju ovdašnji ljudi, Slavonci, Šokci, pa smo povezali ta dva motiva u jednu scensku sliku u kojoj ćemo pokazati ono najbolje što Slavonija ima; od gastronomije, pjesme, plesa, običaja, nošnji i nadamo se da će biti na razini onoga davnog susreta iz 1893. godine kad su se sususrerli najveći hrvatski slikar i najveći mecena u povijesti hrvatske kulture. Pokušali smo oživjeti to jedno prekrasno doba jednog zaista velikog napretka našega kraja s kraja 19. stoljeća”, pojašnjava autor scenarija Mirko Ćurić.

  U programu sudjeluju brojni izvođači; glumci Gavele, osječkog HNK, KUD iz Strizivojne, KUD Tena, tamburaši, solist i drugi..

  U glazbenom programu na pozornici iza crkve Svih svetih od 22:30 je nastup Slavonskih lola.

  Foto: Arhiva

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog