Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Bogoslovi iz Benina formaciju nastavljaju u Đakovu

  U utorak, 22. veljače 2022. đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić primio je u Nadbiskupskom domu u Đakovu, zajedno s odgojiteljima đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa na čelu s rektorom prof. dr. Stjepanom Radićem, dvojicu bogoslova iz Benina – Gutenberga Hounye i Hermanna Kodju, koji će svoju formaciju nastaviti u Đakovu.

  Đakovačko-osječka nadbiskupija već duže vrijeme njeguje crkvenu i prijateljsku povezanost s Biskupijom Porto-Novo u afričkoj republici Benin. Prije koju godinu njihov je biskup, mons. Aristide Gonsalo posjetio nadbiskupa Hranića i tada je dogovoren dolazak beninskih svećenika u ovu nadbiskupiju, kako bi prema mogućnostima djelovali na ovim prostorima. U novije vrijeme dogovoren je, a zatim se i ostvario, dolazak bogoslova kao nastavak ove povezanosti. Cilj je da bogoslovi tijekom formacije uče hrvatski jezik i upoznaju mentalitet, a svakako u širem smislu i da se susretnu s europskim katoličkim svijetom i kulturom.

  Gutenberg i Hermann do sada su uspješno završili trogodišnji studij filozofije te tri godine bogoslovske formacije u beninskom sjemeništu Porto-novo. Kao novi đakovački bogoslovi najprije će učiti hrvatski jezik, a zatim, kada bude moguće, nastavit će i studij teologije na KBF-u u Đakovu. Ako mogućnosti dopuste –u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji nastavit će i svoje svećeničko djelovanje tijekom nekoliko godina – već prema međusobnom dogovoru dvojice ordinarija i njih samih.

  Gutenberg Hounye rođen je 18. studenoga 1993. u Agameu, u Beninu. Završio je trogodišnji studij geografije, a zatim i filozofije. Dolazi iz obitelji koju čine majka, tri brata i dvije sestre, a otac je preminuo.

  Hermann Kodjo rođen je 16. travnja 1997. u Sinendeu, na sjeveru Benina. Uz majku i oca, odrastao je s dva brata i četiri sestre.

  Po dolasku u Đakovo bogoslovni su se smjestili u Bogoslovno sjemenište i upoznali svećenike-odgojitelje te domaće bogoslove. U razgovoru s nadbiskupom Hranićem iznijeli su svoje prve dojmove, a nadbiskup ih je ohrabrio i potaknuo na trud i zalaganje oko učenja jezika. Bilo je zanimljivo čuti kakav je način bogoslovske formacije u Beninu te istovremeno usporediti njihov način formacije s načinom rada sjemeništa u Hrvatskoj, odnosno u Đakovu.

  Uz rektora, prisutni su bili i vicerektor vlč. Krešimir Čutura, duhovnik mons. Karlo Višaticki i ekonom preč. Mato Gašparović. Bogoslovima su izrazili dobrodošlicu, pohvalili su njihovo usvajanje mnogih hrvatskih riječi i fraza te ih ohrabrili riječima da će im učenje hrvatskog jezika s vremenom ići sve lakše i lakše.

  Njihov boravak u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, osim završetka teološkog studija, pridonosi i promicanju pastoralne suradnje između dviju biskupija, upoznavanju pastoralnih nastojanja i života Crkve. Od posebne vrijednosti za Gutenberga i Hermanna bit će upoznavanje s djelovanjem župnih misijskih skupina u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Svojom prisutnošću oni će vjernicima i svećenicima omogućiti stvarno iskustvo života Crkve u Beninu te pomoći u animiranju za misijsko poslanje Crkve.

  Tekst: Krešimir Čutura/djos.hr

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog