Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Svevremeni Dante živ u suvremenom hrvatskom likovnom jeziku i umjetnicima”

  U godini obilježavanja 700-te obljetnice Danteove smrti đakovačka likovna publika, prva nakon zagrebačke, do 1. prosinca može razgledati izložbu „Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika” koja je sinoć otvorena u Spomen-muzeju biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

  Izloženo je sto slika šest suvremenih hrvatskih slikara koji su, kako je istaknuo autor izložbe Milan Bešlić, ponudili vlastito iščitavanje Danteova Pakla, Čistilišta i Raja.

  Riječ je o šest respektabilnih autora koji su na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni ostvarili već vrijedne, zapažene opuse. U samoj koncepciji vodio sam se sa mišlju da svaki od njih pristupi čitanju Dantea osobno kako bi dali upravo te svoje likovne vrijednosti na Danteove sihove. To znači kako bi ga oni interpretirali u likovnome jeziku pa sam stoga predložio Kuliša i Buntaka da seprihvate posla čitanja Pakla, Rončevića i Kesera Čistilišta, Antuna Borisa Švaljeka i Kuzme Kovačića Raja. Mnastojao sam upravo ovakvim slobodnim pristupom sačuvati integritet i autonomnost samoga likovnoga izraza svakog autora koji samo na mjestima treba tangirati ili dotaknuti Dantea”, pojasnio je autor izložbe koja je realizirana u suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske i Društva hrvatskih književnika.

  Kako se Božidar Petrač prihvatio tog posla i po prvi puta u suvremenom hrvatskom književnom jeziku pristupio prevođenju Dantea, onda se primjećuje da u samome hrvatskom jeziku, kao u svakome jeziku, su nastale promjene jer se jezik mijenja, živi i u samome životu se kuju nove vrijednost svih riječi, tako da, kako god bio maestralan, kongenijalan Kombolov prijevod ili prozni prijevod prvi Kršnjavoga prije sto godina i više, tada je evidentno da se ovakav način u suvremenom hrvatkom jeziku kojemu je pristupio Petrač, prepoznaje u novom čitanju. Tako sam želio da u likovnom jeziku ne budu ilustracije nego da budu autorske interpretacije Danteovih vrijednosti. To su ovi umjetnici i napravili i zato je ovaj jezik ovako heterogen i zato je on na ovaj način tako suvremen pa je svevremeni Dante živ u suvremenom hrvatskom likovnom jeziku i umjetnicima”, zaključio je Milan Bešlić.

  O aktualnosti Dantea i njegovu utjecaju i na hrvatski kulturni prostor govorili su i Mirko Ćurić, Stipe Botica, Pero Aračić, Tadija Crnjak, a izložbu je otvorio nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić.

  U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić Eva Drenjančević i Ivan Cigić.

  1 komentar

  1. Pingback: “Svevremeni Dante živ u suvremenom hrvatskom likovnom jeziku i umjetnicima”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog