Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • HZZO im odbio dati lijek, traže dodatno mišljenje

  Povjerenstvo za lijekove HZZO-a jučer je ponovno razmatralo prijedloge da se tri lijeka za liječenje cistične fibroze stave na listu lijekova i zaključeno je da će se zatražiti dodatno mišljenje nadležnog tijela koje će analizirati podatke o dosadašnjoj primjeni i učinkovitosti tih lijekova.
  “Jasno nam je da postoje propisane procedure u vezi ovog pitanja, no isto tako postoje i mnogobrojne studije (koje su dostupne i Povjerenstvu) o primjeni i učinkovitosti ovih lijekova (kako u samoj EU tako i van nje), pa nismo sigurni koliko je doista potrebno to što se sada traži od strane HZZO-a.
  Dok je jedna od vodećih klinika u Americi, Cleveland Clinic svrstala lijek Kaftrio na 4. mjesto medicinskih inovacija za 2021. godinu, u Hrvatskoj će se dodatno analizirati dosadašnja primjena i učinkovitost tog i drugih lijekova.
  Ovaj postupak za naše bolesnike traje predugo, a o čemu svjedoči i nedavna smrt jednog od članova naše CF zajednice te ovo novo odgađanje donošenja odluke oko lijekova dodatnim, po nama birokratskim zahtjevima, dovodi u pitanje živote ostalih oboljelih,” komentirali su ovakav rasplet iz Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze.
  Među 150 oboljelih od ove teške bolesti u Hrvatskoj je i Đakovčanka Anja Privara (27) o kojoj smo nedavno pisali. Budući da je očekivana životna dob oboljelih od cistične fibroze oko 30 godina, stavljanje ovih lijekova na listu HZZO-a oboljelima doslovno znači život.
  Njihova borba i kampanja “Kaftrio – udah života” traje i dalje.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog