Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • 88 godina od velikog požara u đakovačkoj katedrali

    Na današnji dan – 23. lipnja 1933. godine u đakovačkoj katedrali buknuo je veliki požar. U to vrijeme radilo se na obnavljanju orgulja, a ustanovljeno je da je požar nastao baš u orguljama.

    Za rad unutar orgulja proveden je improvizirani električni vod i jako svjetlo, a za čišćenje se koristio benzin. Radnici su zaboravili ugasiti svjetlo te je iskra zapalila benzinske pare, prisjetili su se ovog događaja na Facebooku đakovački vatrogasci.

    Velikim plamenom naglo je gorjela drvena konstrukcija orgulja, a metalne cijevi ubrzo su se rastopile. Stakla velike rozete su popucala, a vatreni jezici počeli su se dizati između tornjeva. Prodorom zraka požar se proširio na glavnu lađu sve do kupole.

    Vatrogasci DVD-a Đakovo pod vodstvom zapovjednika Antuna Brandta ubrzo su nakon uzbune pristigli na požarište. Borba sa stihijom bila je nadljudska te su ubrzo u pomoć pristigli i vatrogasci DVD-a Gornji grad Osijek. Prvi je do zapaljenih greda iznad orgulja stigao đakovački vatrogasac Stanko Pišl. Požar je obuzdan i ugašen tek u jutarnjm satima.

    Šteta je procijenjena u iznosu od 2.000.000 tadašnjih dinara. Uništene su Strossmayerove orgulje, četiri freske i dva velika lustera. Ozlijeđenih nije bilo, osim što je zapovjednika Antuna Brandta lakše ozlijedio komad zida koji mu je razbio kacigu.

    Katedralu je obnovio biskup Antun Akšamović.

    Tekst i foto: DVD Đakovo

    1 komentar

    1. Pingback: 88 godina od velikog požara u đakovačkoj katedrali

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog