Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Princ Filip 1972. vlakom došao u Đakovo

  Buckinghamska palača objavila je kako je u petak britanska kraljevska obitelj ostala bez svog najstarijeg člana. U 100. godini preminuo je Princ Filip, vojvoda od Edinburgha, britanski princ i suprug kraljice Elizabete II. (94).

  Princ Filip i kraljica Elizabeta II. bili su u brojnim službenim posjetima diljem svijeta, a Đakovčanima je posebno zanimljivo da su princ i kraljica 1972. godine posjetili i Đakovo. Bilo je to 20. listopada 1972., a s njima je bila i princeza Ana.

  Taj posjet u Đakovačkim spomendanima opisao je Zvonko Benašić:

  “Kraljica je posjetila Đakovo na poziv tadašnjeg direktora Centra za selekciju konja dr. sc. Luke Stipića. Luka Stipić usmeno je pozvao kraljicu u Đakovo prigodom boravka i nastupa đakovačkog četveroprega u Winsdoru. Ni taj poziv, a niti dolazak u Đakovo nije bio slučajan jer svi članovi kraljevske obitelji cijene i vole lijepe konje koje i sami drže u svojoj ergeli trkačih konja. U tome se posebno ističe kraljičin suprug princ Filip kojemu su i đakovački lipicanci dobro poznati jer je i sam sudjelovao na nekoliko natjecanja četveroprega. Princ Filip tada je bio i predsjednik Međunarodne konjičke organizacije, a kći, princeza Ana bila je 1971. prvak Europe u daljinskom jahanju.

  Kraljica je sa svojom pratnjom, suprugom i kćeri i desetak uzvanika doputovala u jutarnjim satima vlakom. Na željezničkoj stanici u Đakovu dočekala ju je delegacija koju je predvodio predsjednik općine Đakova Drago Gabrić sa suprugom. Nakon pozdrava i dobrodošlice kraljica je u četveropregu u pratnji 20 svatovskih zaprega krenula u pastuharnu. Putem ju je pozdravljao velik broj građana.

  Nakon razgledavanja pastuharne, gosti i njihova pratnja uputili su se automobilima na Ivandvor gdje je upriličen vrlo svečan doček. Nakon razgledavanja grla u staji predvedeno je nekoliko najljepših grla uz predočavanje rodovnika i opis značajnih osobina pojedinog predvedenog grla. Kraljicu i njezinu pratnju je zadivila ljepota, gracioznost i elegancija đakovačkih lipicanaca, a to je potvrdila i upisom u knjigu utisaka.

  Domaćini su kraljici poklonili žensku narodnu nošnju – zlataru iz Semeljaca, princu Filipu mušku narodnu nošnju, a princezi Ani veliku lutku u slavonskoj narodnoj nošnji.

  Završetak posjeta na Ivandvoru bio je obilježen kratkim folklornim programom i zakuskom slavonskih specijaliteta. Posjet kraljevske obitelji pratio je veliki broj domaćih i stranih, naročito engleskih novinara i snimatelja koji su u cijeli svijet poslali vrlo pozitivne dojmove o lipicanskim konjima i Đakovu, kao i o gostoprimstvu đakovačkih domaćina.”

  Foto: Arhiva

  1 komentar

  1. Pingback: Princ Filip 1972. vlakom došao u Đakovo

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog