Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počelo cijepljenje protiv koronavirusa na posebnim punktovima

  U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 435 uzoraka od kojih je 86 bilo pozitivno na koronavirus.

  Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 47 naselja, a najviše (28) novopozitivnih osoba živi na području grada Osijeka, po sedam na području općine Čepin i grada Našica, po četiri na području Antunovca, Donjeg Miholjca i Đakova, po tri Čeminca, Darde i Erduta, po dvije Belog Manastira, Bilja, Bizovca i Petrijevaca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belišća, Drenja, Đurđenovca, Ernestinova, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Koške, Marijanaca, Punitovaca, Semeljaca, Strizivojne, Šodolovaca, Valpova, Viljeva i Vladislavaca.

  Na bolničkom liječenju nalaze se 82 osobe koje su oboljele od COVID-19, i to 60 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 21 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 22 pacijenata s tim oboljenjem.

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.955 osoba.

  Policijski službenici proveli su 24 provjera osoba u samoizolaciji pri čemu su utvrdili jedno kršenje te mjere (u Osijeku). Obavili su i 139 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje mjera.

  Na MCGP Erdut dvije osobe (kao ulazni putnici) predočile su krivotvoreni PCR test te su protiv njih podnesene kaznene prijave.

  Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 30 nadzora provođenja epidemioloških mjera (14 u ugostiteljskim objektima, 8 u trgovačkim centrima, 3 u prodavaonicama, 2 u vjerskim objektima i po 1 u kladionici, ljekarni i ustanovio) pri čemu su utvrdili dvije nepravilnosti te izdali naloge za njihovo otklanjanje.

  Uz redovito cijepljenje kod obiteljskih liječnika, a nakon pristizanja nešto većeg broja doza cjepiva nego prethodnih tjedana, danas (1. travnja 2021. godine) u Osijeku je počelo i cijepljenje na tri posebno organizirana punkta; u dvorani Gradski vrt na dva mjesta, u zgradi Doma zdravlja OBŽ (Park Kralja Petra Krešimira IV/6) i zgradi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u Drinskoj 8.

  – Tijekom ovog i sljedećeg tjedna u Zavod za javno zdravstvo OBŽ bit će dostavljeno 9.070 doza cjepiva, a do kraja travnja u Hrvatsku bi trebalo biti isporučeno više od 500.000 doza. U Osječko-baranjsku županiju bude isporučeno oko 7% od ukupnog broja isporučenih doza cjepiva u Hrvatskoj, a to znači da bi trebali dobiti količine koje smo dobili tijekom protekla tri mjeseca, odnosno od kraja prosinca. Do sada je ukupno dostavljeno 36.816 doza cjepiva, a zbog većih količina koje će nam pristizati u sljedećem razdoblju planiramo otvaranje cijepnih punktova i u ostalim gradovima Županije već od sljedećeg četvrtka. Također, kako budemo ulazili u treću fazu cijepljenja organizirat ćemo i otvoriti svih prethodno planiranih 26 punktova koji su bili predviđeni za masovnije cijepljenje – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo OBŽ i dodala kako će tijekom dana biti utrošeno 1.000 doza Pfizer cjepiva na tri punkta.

  Ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić kazao je kako uskoro očekuje i početak cijepljenja ostatka populacije. – Danas smo započeli s cijepljenjem na tri lokacije u gradu Osijeku. Cijepljenje će se obavljati od 8 do 19 sati, s tim što će od 13 do 14 sati biti smjena ekipa koje cijepe. Ovim prvim danom masovnijeg cijepljenja obuhvaćeno je 69 ordinacija opće medicine sa šireg osječkog područja, a svaka ordinacija je dobila do 15 termina za svoje pacijente. Naglašavam da se još uvijek cijepe stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Putem aplikacije liječnici su svoje pacijente naručili u točno određeno vrijeme, a pacijenti su uz današnji termin odmah dobili i termin za drugu fazu koja će se održati 13. svibnja. Posebno me veseli discipliniranost naših pacijenta jer ni u jednom trenutku nije došlo do stvaranja gužve i nadam se da će to biti praksa i u budućnosti – istaknuo je Mato Lukić. Dodao je kako cijepljenje ostatka populacije ovisi o dinamici pristizanja cjepiva, no nada se kako će i to biti moguće u sljedećih mjesec do dva dana.

  Načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ Ivan Hampovčan dodao je kako Osječko-baranjska županija nije uputila zahtjev prema Nacionalnom stožeru za dodatnim mjerama. – Danas smo razmatrali nekoliko mjera, prije svega vezano za pohađanje nastave, međutim učenici sljedeći tjedan nisu na nastavi tako da ćemo o eventualnim promjenama razgovarati sljedećeg četvrtka – rekao je Hampovčan.

  Tekst i foto: OBŽ

  1 komentar

  1. Pingback: Počelo cijepljenje protiv koronavirusa na posebnim punktovima

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog