Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovština uoči popisa stanovništva: Općina Trnava očekuje 200 stanovnika manje, a Općina Punitovci 100

  Pandemija koronavirusa odgodila je popis stanovništva koji se trebao održati u travnju, a koji će većina općina na području Đakovštine, kako se procjenjuje, dočekati s manjim brojem stanovnika u odnosu na popis iz 2011. godine.

  Potvrdile su to i Jasna Matković, načelnica Općine Punitovci, i Irena Mikić Brezina, načelnica Općine Trnava, gostujući u jučerašnjoj emisiji „Izravno”.

  Općina Trnava 2011. godine imala je 1600 stanovnika i očekujem, nažalost, da će na ovogodišnjem popisu stanovništva biti manje, možda čak i oko 200 stanovnika manje, što je rezultat prirodnog odljeva, odnosno umiranja starijih, ali i odlaska naših mlađih obitelji, stanovnika koji su negdje drugje potražili svoju budućnost. Imamo primjera i doseljavanja  u našu općinu iz nekih drugih područja, ali još uvijek je više onih koji odlaze. Mi kao općina činimo sve da svojim mjerama, svojim projektima, poboljšamo uvjete života svim stanovnicim, a hoće li to biti dovoljno da se preokrenu trendovi, odnosno da se ljudi počnu vraćati, to ćemo tek vidjeti”, izjavila je načelnica Irena Mikić Brezina.

  Na zadnjem popisu općina Punitovci imala je 1803 stanovnika i ja vjerujem da je sada samo sto stanovnika manje, ali i da ćemo uspjeti vratiti sve ono što je otišlo. Otišle su nam mlade obitelji za boljim životom, vjerujem da je većina taj bolji život tamo i našla, ali da je ipak drugačije biti svoj na svome i da će se svi oni vratiti jednog dana, odnosno kada ostvare one ciljeve koje su si zacrtali i da će kod nas kuće izgraditi, da će se kod nas nastaniti, jer sve ovo što mi radimo kroz projekte, kroz sve ono što možemo cilj je da im osiguramo bolju budućnost i da će to rezultirati njihovim povratkom”, pojasnila je načelnica Jasna Matković.

  Raznim mjerama, ističu čelnice ovih dviju općina, nastoji se stimulirati mlade da ostanu.

  Ono što isključivo daje općina je 3.500 kuna za svaku novoređenu bebu, u suradnji sa Županijom prijevoz, topli obrok, sufinanciranje stambenih kredita, osnovnoškolci dobiju udžbenike i radne bilježnice, prijevoz za srednjoškolce, studenti 7.000 kuna stipendije, a kroz projekte „Zaželi” brinemo i o starijima …”, istkanula je načelnica Matković.

  Slične mjere, kaže načelnica Mikić-Brezina, imaju i na području općine Trnava.

  Porodiljne naknade za novorođenu djecu, sufinanciranje udžbenika i školskog pribora za osnovnoškolce, pomoć studentima, prijevoz srednjoškolaca, financiranje predškole, igraonice za djecu, u tijeku je osnivanje vrtića, pomoć obiteljima u nevolji, projekt „Zaželi”, kupnja prve nekretnine za mlađe, pomoć pri gradnji kuće…”, nabraja načelnica Trnave ističući kako bi sve te mjere trebale osigurati što bolje uvjete za život na tom području i ostanak mladih.

  1 komentar

  1. Pingback: Đakovština uoči popisa stanovništva: Općina Trnava očekuje 200 stanovnika manje, a Općina Punitovci 100

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog