Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Aktualna vlast zapošljava ljude po stranačkim i obiteljskim vezama

  Bivši gradonačelnik Đakova, Zoran Vinković održao je danas press konferenciju, govorio je o aktualnim temama u gradu Đakovu i gradskom proračunu za 2021. godinu koji je nazvao predimenzioniranim i socijalno neosjetljivim.

  “Mnogi se pitaju zašto češće nemam press konferencije. Ne možete sazivati press konferencije na nečiji nerad. To je osnova koja se odrazila na rad ove gradske vlasti u ovoj godini.I dalje se nastavljaju radovi prema starim projektima. Od aglomeracije pješačkih staza, u ovoj godini nismo vidjeli nijedan značajniji projekt za grad Đakovo, iz kojeg bi se povukla sredstva Europske Unije.”

  “Ove godine također u proračunu nije bila naša poznata đakovačka Mimoza koja se sada nalazi u vlasništvu grada Đakova, i tu je doista trebalo biti iznimno talentiran za politiku i ekonomiju i tako devastiranu zgradu uzeti u vlasništvo grada Đakova, na nagovor bivšeg ministra Marića. Na taj način se grad obvezao za 26 milijuna kuna čiji će teret osjetiti iduća gradska vlast i buduće gradske vlasti.”

  “Također, ove godine Mimoze nema u proračunu, sve se svodi na to da je ova gradska vlast potrošila novce da bi sagradila ogradu i odustala od Mimoze kao sjedišta cjelokupne administracije ovog grada. Iako projekt za naseljavanje tog prostora postoji, prema tom projektu država je trebala snositi te troškove.”

  “Što se tiče proračuna za 2021. godinu, on je prije svega predimenzioniran, socijalno neosjetljiv, u njemu nema naznaka razvoja gospodarstva na području grada Đakova ili je tek minorno naglašeno. Kad kažem predimenzioniran, proračun za ovu godinu će biti 100 milijuna kuna, od čega je gotovo 80 milijuna kuna poreznog udjela u proračunu.”

  “Netko tko očito ne zna osnove ekonomije, osnove svega onoga što se dešava u ovoj covid krizi ga planira na 160 milijuna kuna. Iz toga proizlazi da je ovaj proračun prije svega predizborni proračun, i bojim se da ćemo se vratiti tamo negdje u 2009. godinu kada će gradska blagajna ostati prazna, a bahato će se potrošiti novci kako bi se pod svaku cijenu ostalo na vlasti. To je upozorenje i gradonačelniku, odnosno mi imamo tri gradonačelnika, tri profesionalca za čije plaće se u ove četiri godine izdvojilo više od 2 milijuna kuna, da to ne rade i da na takav način ne dovedu grad na prosjački štap.”

  “Porez na dohodak će svake godine biti sve manji i manji. To je vidljivo iz naznaka ovog ekonomskog programa ove sadašnje Vlade. I dalje tvrdim da u gradu Đakovu i proračunu ne postoje projekti koji bi oživjeli Đakovačko gospodarstvo jer je svega 2,7 milijuna kuna predviđeno za to u gradskom proračunu a to je mizerno malo.
  Građani neka izvuku zaključak, 2017. godine grad Đakovo je za plaće, ukupno sa svim porezima i doprinosima izdvajao 7 milijuna kune. Iduće godine predviđeno je da se za te iste plaće, bez trgovačkih društava, dakle Đakovačkog vodovoda i Univerzala izdvaja gotovo 22,5 milijuna kuna.”

  “Ne smatram da ijedan administrativni radnik u gradu dobija plaću od 30 ili 40 tisuća kuna plaću, nego je to rezultat ovog novog zapošljavanja, po babi, dadi i stričevima. Imajući u vidu obiteljske veze i stranačku pripadnost. Proračun i dalje prati kroničan nedostatak najbitnijih elemenata, od gospodarstva, kulture, sporta, udruga, koje prije svega imaju posebnu važnost za grad Đakovo. Najveći dio sredstava su projekti koji ne postoje. Zbog čega grad kupuje niz nekretnina kad već imamo Mimoza, ne imajući u vidu njihovu stvarnu namjenu. Istovremeno tvrtke, odnosno ustanove kojima je grad ili većinski vlasnik ili sam osnivač ulaze u najam privatnih prostora.
  Ja ne vidim razlog, ukoliko je grad već kupio Reichsmannovu zgradu da se ti uredi nisu mogli napraviti tamo u prostoru nekadašnjeg Varteksa. To građani prije svega moraju znati. Uz enormno zapošljavanje i povećanje plaća da se plaćaju privatnicima najamnine za zaposjedanje prostora kojima u ovom trenutku grad raspolaže i više nego bi trebao.”

  “John Smitha neću spomenuti, ali u svakom slučaju još uvijek nemamo konačno rješenje tog slučaja, niti u proračunu niti nadležnih institucija. Vrlo malo je sredstava planirano iz Europske Unije, takvi projekti ne postoje. Novci će se bahato trošiti, u petom mjesecu imat ćemo praznu blagajnu sa ogromnim brojem računa koje će nova gradska vlast morati platiti. Ova vlast zahvaljujući građankama i građanima grada Đakova i prigradskih naselja sasvim sigurno neće ostati na vlasti. Želim ponovno potaknuti i dati prijedlog, koji očigledno nije prošao ni ove godine. Ukoliko već imamo povećanje, zašto ne ukinemo prirez od 10 posto, koji bi bio znatno olakšanje za većinu građana ovog grada. Taj dio sredstava, ne bi nedostajao u ovako predimenzioniranom proračunu.”

  “Otići ću dati podršku HSS-u. Početkom 90ih godina sve političke stranke koje su tad djelovale imale su prostor u Domu Mate Korodve. Nakon raspodjele i odluke jedina stranka koja je tad ostala u tom prostoru bio je SDP, HDZ je normalno vrlo brzo jer se vidi kako se radilo kroz ovu presudu HDZ-u, kupio vlastiti prostor jer je u tom prostoru nekad bio Savez komunista. Sve parlamentarne stranke su dobile svoje prostore sve dok se nalaze u gradskom vijeću. Svi su imali ugovore o plaćanju režijskih troškova po jednoj simboličnoj najamnini. Ova deložacija bez obizra na sudski postupak koji je bio vrlo manjkav je pucanj u demokraciju. To dovoljno govori o ophođenju prema gradskim vijećnicima od strane HDZ-a.”

  1 komentar

  1. Pingback: Aktualna vlast zapošljava ljude po stranačkim i obiteljskim vezama

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog