Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama: Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena

  Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. To je ujedno i dan kada započinje globalna kampanja naziva „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.
  Statistički podaci ukazuju da je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen 14,85 % manji broj počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 7 024 počinitelja, što je za 1 225 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
  U prvih deset mjeseci ove godine evidentirano je  i procesuirano 1 308 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 46,1 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je zabilježeno 895 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena od kojih su sedmero žena usmrtili njihovi intimni partneri.
    Nasilje je društveni problem, stoga  prekinimo šutnju i djelujmo svi zajedno  na pozitivne  promjene u društvu, temeljene na rodnoj jednakosti, međusobnom uvažavanju, ljubavi i suosjećanju, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje je s ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, a uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“,   izradilo novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola „Ti to možeš!“
  Pogotovo sada, u vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem.  Stoga je cilj kroz poruke ovoga spota, potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

  1 komentar

  1. Pingback: Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama: Tijekom ove godine ubijeno je 16 žena

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog