Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Provođenjem mjera distanciranja i izbjegavanjem rizičnih kontakata moguće je smanjiti broj novooboljelih”

  Najanoviju epdiemiološku situaciju u Osječko-baranjskoj županiji za naš je Radio prokomentirao prof. dr Domagoj Drenjančević, voditelj Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

  To je, zapravo, očekivana situacija, normalizacijom svih naših odnosa, života, dolaskom novih aktivnosti početkom školske godine, zahladnjenjem, nekoliko susreta obilježavanja javnih događaja, malo opuštanja i sve to dovelo je do ovog većeg broja novooboljelih. Iskreno, cijelo ljeto smo upozoravani da se trebamo pripremiti za jesen i dolazeću zimu jer u ovim okolnostima tijekom jeseni učestalije su respiratorne infekcije i to je vrijeme koje posebice pogoduje prijenosu virusa putem respiratornoga trakta, kapljičnim putem. I drugdje u svijetu je slična situacija, moram iskreno reći, i to nije vezano isključivo za Hrvatsku. Pogledajete u okruženju zemlje i vidjet ćete da su brojke značajno veće i, dakle, susrećemo se s tim svi, a jučer je bio rekordni dan ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu po broju novooboljelih. Jednako tako i u nekim velikim svjetskim gradovima se to osobito iskusilo, npr. u Berlinu imate broj novooboljelih na sto tisuća stanovnika koji nije zabilježen ni na početku one epidemije”, pojašnjava dr. Drenjančević.

  Profesor Drenjančević navodi da je teško prognozirati daljnji razvoj situacije, ali dodaje da je uz provođenje mjera distanciranja i izbjegavanje suvišnih rizičnih kontakata moguće smanjiti broj novooboljelih.

  Tvrdi da je KBC Osijek spreman i za ovu situaciju.

  Nismo u nikakvom posebnom stanju ako računate od početka same epidemije, to stanje je već tada započelo i mi svoje kapacitete prilagođavamo svakodnevnim okolnostima i u potpunsoti smo spremni. Iskustva imamo, osobito u onoj početnoj fazi, tada smo razradili sve planove postupanja i, zapravo, sve što nam dolazi možemo uvijek odgovoriti u svakom trenutku. Naši kapaciteti su dostatni, prilagođeni smo i bolnica radi punim kapacitetom i uobičajnim ritmom neovisno o oboljelim od covida, a za to imamo rezerviran poseban odjel i trenutno je hospitalizirano 33 bolesnika koji imaju srednje teško ili teži oblik bolesti i uspješno se nosimo sa zbrinjavanjem novopridošlih bolesnika ne samo iz naše županije, nego i iz svih okolnih županija”, kaže dr. Drenjančević.

  Građani moraju biti svjesni da je ispred nas jedno izazovno razdoblje, upozorava profesor Drenjančević.

  Volio bih da su ljudi svjesni da je ispred nas jedno izazovno razdoblje u pogledu širenja broja oboljelih i cilj je, naravno, da taj broj bude što je moguće manji do dolaska uspješnog preventivnog postupka kao što je to cijepljenje, a onda ćemo dalje praviti strategiju razvoja jer smanjivanjem novooboljelih smanjit ćemo broj onih najtežih oblika slučajeva i penetraciju u one rizične skupine. Ono što je također naš cilj, u svakom pogledu je zaštititi institucije najranjivijih skupina, one koje pružaju socijalnu i zdravstvenu skrb. To je, mislim, očito jasno da su tu najteži i oblici bolesti, tu se može i najviše toga komplicirati. Za razliku od toga, ostala populacija, osobito mlađi, u pravilu ima blaže oblike bolesti i oni prolaze bez nekakvih značajnijih komplikacija ili posebnih mjera liječenja”, zaključuje dr. Drenjančević.

  Foto: Arhiva

  1 komentar

  1. Pingback: “Provođenjem mjera distanciranja i izbjegavanjem rizičnih kontakata moguće je smanjiti broj novooboljelih”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog