Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Sjećanje na žrtve logora u Krndiji

  Dan uoči Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji se obilježava 23. kolovoza, predsjednik Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, ogranak Đakovo Villi Haas položio je vijenac i upalio svijeće kod spomenika na groblju u Krndiji, podignutom u počast i spomen podunavskim Nijemcima žrtvama zatočeničkog logora Krndija 1945.- 1946. kao i za stradalnike svih žrtava komunističkog, nacional-socijalističkog i fašističkog režima. Svijeće su upaljene i kod centralnog križa krndijskog groblja.

  Selo Krndija, jedno od najvećih sela Đakovštine, od kolovoza 1945. do svibnja 1946. godine bilo je ograđeno žicom i pretvoreno u jedan od najvećih komunističkih logora u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji za njemačko stanovništvo iz Slavonije, Srijema, središnje Hrvatske i bosanske Posavine. Uz pretežno starce, žene i djecu logor Krndija je bio i mjesto stradanja mještana Krndije, sela koje je popisom iz 1939. godine imalo 1983 stanovnika.

  U logoru je u teškim uvjetima smještaja, od gladi i bolesti te napornoga rada umrlo najmanje 338 osoba. Procjenjuje se da je kroz logor Krndiju prošlo oko 3500 do 4000 logoraša, te da ih je oko 500 do 1500 izgubilo život. Točan broj hrvatskih „folksdojčera” koji su prošli poslijeratne logore sa sigurnošću je teško utvrditi. Za sva stradanja u logoru Krndija nitko nikada nije odgovarao.

   

  Tekst foto: Mirko Knežević

  omentara

  1. Pingback: Sjećanje na žrtve logora u Krndiji

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog