Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

  Paljenjem svijeća i polganjem cvijeća kod pomenika Žrtvama komunizma na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Đakovo i Hrvatski obredni zdrug Jazovka, krilo Đakovo, obilježili su Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

  „Posebno se danas prisjećamo prešućenih žrtava komunizma kojih je na prostoru Đakovštine oko tri tisuće”, istaknuo je u prigodnom obraćanju okupljenima Pero Šola.

  „Mi se danas sjećamo svih žrtava totalitarnih sustava, a na pdoručju Đakovštine mi znamo da je stradalo oko tri tisuće žrtava od komunističkog sustava i oko 1700 žrtava fašističkog sustava. Ovdje imamo spomenik žrtvama komunizma, a možda mnogi ne znaju da na ulazu u Gradsku vijećnicu ima spomen-ploča na kojoj se ističe da postoji poimenični popis žrtava fašizma. To je popis koji smo pronašli u arhivu, nismo ga još uspoređivali, a možda jednog dana napravimo jedan žrtvoslov gdje će biti popisane sve žrtve Drugog svjetskog rata i ljudski gubici Đakovštine u Drugom svjetskom ratu. Možemo zaključiti da je na području Đakvoštine 1945. godine živjelo oko 55 tisuća ljudi, a stradalo je u ratu 5.000, što znači da je to gotovo 10 posto, a 5 posto je genocid, tako da Đakovo i Đakovština bi sigurno drugačije izgledali da nije bilo II. Svjetskog rata i da nije bilo tih sustava koji su ubijali ljude po tim zločinačkim zakonima”, kazao je Šola.

  Obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima nastavljeno je kod spomen obilježja u Ruševu u Općini Čaglin, žrtvama nekoliko stotina Đakovčana odvedenih u travnju 1945. i ubijenih.

  Te dvije žrtvoslovne udruge ove godine posebno skreću pozornost na diskriminaciju žrtava i nesuočavanje Hrvatske sa svojom komunističkom  prošlošću.

  1 komentar

  1. Pingback: Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog