Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Naš sugrađanin o “neadekvatnom odnosu” predstavnika stožera civilne zaštite: “Tko ih imenuje, po kojim kriterijima i jesu li plaćeni?”

  Rad stožera civilne zaštite na nacionalnoj, ali i na nižim razinama,  pod pojačanom je lupom javnosti od samog početka djelovanja i s vremena na vrijeme čuju se i kritičke primjedbe ne samo na odluke, nego i na ponašanje nekih članova.

  Tako je naš sugrađin Jadranko Pralas, vlasnik ugostiteljskog objekta ”Croatica”, bio zatečen, kako kaže, neadekvatnim nastupom” predstavnika civilne zaštite koji su ga posjetili u ponedjeljak 17.  kolovoza oko 11 sati.

  U ponedjeljak negdje iza 11 sati sjedim sam na terasi na kojoj su četiri stola i unutra imam poslovni prostor, nigdje žive duše nema, zaustavlja se automobil osječkih registracija s nekakvim oznakam stožera civilne zaštite i ulaze unutra dva maskirana tipa, s maskama na licu, nekakvim košuljama i oznakama civilne zaštite i s vrata čovjek, bez pozdrava i predstavljanja, odnosno ulazi, gleda i kaže „a, ne, ne, ne, ne, na jesen ćemo mi to reducirati, to ovako neće ići…”. Ja gledam u čovjeka i pitam ga o čemu on priča. Kaže on stolovi su preblizu, stolice preblizu, ova dva stola idu van, ovo ide naprijed… Ja mu kažem da nema žive duše i da najprije napunimo lokal pa ćemo onda razmišljati o gostima, o razmaku, o distanci …., a on stao i gleda kao da ne zna o čemu ja pričam, naša komunikacija je nevjerovatna. Ja ljut što priča gluposti, a on ljut na mene što se ja usudim njega bilo što pitati jer on je došao da tu meni napravi reda. Kaže, došao sam te samo upozoriti, na jesen to tako neće ići… Pa, čovječe, šta neće ići, zar ne vidiš da nema žive duše, da sam ja sam u tom lokalu”, revoltirano se prisjeća posjete predstavnika stožera vlasnik ugostiteljskog objekta „Croatica”.

  Revoltiran takvim nastupom naš sugrađanin nam se obratio i s nekoliko dodatnih pitanja koja ga zanimaju u vezi rada članova stožera civilne zaštite.

  S obzirom na to da mi se ovaj kojega ne znam ničim nije identificirao, nema nikakvu službenu iskaznicu, a ovog drugog znam jer je iz Đakova i on je hrvatski vojni invalid već 20 godina, znači u mirovini je i radi u stožeru civilne zaštite, pa me zanima kako se ljudi u taj stožer imenuju, po kojem kriteriju, kolike su njihove naknade ako ih primaju i odakle se isplaćuju. Naime, te stvari se trebaju razjasniti jer ovo je postalo stvarno nevjerovatno. Dođu ljud, niti se predstave, imaju nekakve košulje, oznake, ne znam ni tko je ni što je, samo uđu, ne prijete, nego upozoravaju, ali na takav način kao da to s visine izgleda. Znači,  nema te komunikacije, nema razgovora, nego „mi ćemo to reducirati…”, zaključuje Pralas.

  Tragom te reakcije našeg sugrađanina Jadranka Pralasa obratili smo se Županijskom stožeru civilne zaštite od kojega smo dobili pojašnjenje o radu civilne zaštite u vezi kontrole  provedbe epidemioloških mjera.

  U pojašnjenju se navodi da se „kontrole pridržavanja preporuka i mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 provode na temelju odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakona o sustavu civilne zaštite.

  Kontrole imaju preventivno-savjetodavni karakter radi zaštite stanovništva, a provode ih službenici Ravnateljstva civilne zaštite i stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave u okviru svojih zakonskih nadležnosti u sustavu civilne zaštite. Sukladno tomu, mjere koje izriču prilikom nadzora su u pravilu usmena upozorenja, a o svojim aktivnostima i utvrđenom stanju sastavlja se službena zabilješka.

  Stožeri civilne zaštite jedinica lokalne samouprave i pripadnici civilne zaštite (povjerenici civilne zaštite) imenuju se sukladno odredbama Zakona o sustavu civilne zaštite, odlukom nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave”, navodi se u pojašnjenju Županijskog stožera civilne zaštite, uz napomenu da je rad navedenih tijela i službenika transparentan i dostupan za javnost.

  1 komentar

  1. Pingback: Naš sugrađanin o “neadekvatnom odnosu” predstavnika stožera civilne zaštite: “Tko ih imenuje, po kojim kriterijima i jesu li plaćeni?”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog