Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Žetva pri kraju

  “Na približno polovici dosad požnjevenih površina pod pšenicom u Osječko-baranjskoj županiji urod se kreće od 6,5, do 10,5 tona po hektaru na poljima velikih poljoprivrednih tvrtki. Od ukupno 138 tisuća hektara pod pšenicom u Hrvatskoj, na Osječko-baranjsku županiju, inače županiju s najvećom ratarskom proizvodnjom u Hrvatskoj, otpada oko 45.000 hektara. Prema dosadašnjim pokazateljima, očekuje se da bi prosječan urod po hektaru na području županije mogao biti za desetak posto viši u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u priopćenju Županijske gospodarske komore uz konstataciju da bi ove godine, ukoliko se još neko vrijeme zadrže povoljne vremenske prilike, ratari na istoku Hrvatske mogli imati jednu od boljih žetvi.
  Otkupne cijene pšenice kreću se od 0,90 do 1,20 kuna za kilogram, što ovisi o njezinoj kvaliteti. Treba podsjetiti kako prema Pravilniku o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice, po kvalitativnim parametrima – hektolitarskoj masi, udjelu proteina, vlage i primjesa – postoji pet kategorija pšenice, od premium, do 4. kategorije.
  Žetva ječma na poljima Osječko-baranjske županije uglavnom je pri završetku, ostalo je još vrlo malo površina pod pivarskim ječmom. Zabilježeni su vrlo promjenjivi prinosi, od 4 do 9 tona po hektaru te se na području Osječko-baranjske županije očekuje prosječan urod ječma od 6 tona po hektaru, što je za oko pola tone po hektaru veći prinos nego prošle godine. U cijeloj Hrvatskoj ječmom je bilo zasijano 57.000 hektara.
  S obzirom na proizvodna očekivanja zbog ozbiljnog nedostatka vlage za usjeve ovoga proljeća, većina proizvođača vrlo je zadovoljna ovogodišnjim urodom ječma. Otkupne cijene ječma za stočnu hranu kreću se od 85 do 95 lipa po kilogramu, dok će cijena pivarskog ječma biti viša.
  Urod uljane repice ove će godine biti niži nego lani. Njezina je žetva također pri završetku. U Hrvatskoj je jesenas ovom kulturom bilo posijano 38.000 hektara. Na poljima Osječko-baranjske županije lanjski je prosječan prinos iznosio 3 t/ha, dok bi ove godine mogao biti deset posto manji. Prema dosadašnjim podacima većine proizvođača, prinosi se kreću od 1,5 do najviše 3,5 tona po hektaru. Otkupna cijena uljane repice od 2,45 do 2,55 kuna po kilogramu.
  Očekuje se da bi žetva ozimih kultura na istoku Hrvatske mogla biti završena u idućih desetak dana.

  1 komentar

  1. Pingback: Žetva pri kraju

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog