Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • OBJAVLJEN 22. SVEZAK ZBORNIKA ĐAKOVAČKIH SUSRETA HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

     Tradicionalnu manifestaciju Đakovački susreti književnih kritičara u suorganizaciji Drštva hrvatskih knjigževnika  Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog i Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, prati i prigodan, godišnji Zbornik, a 30. lipnja je objavljen 22. svezak, najopsežniji do sada, na čak 276 stranica.

  Tijekom proteklih dvadeset i tri godine u Zborniku je objavljeno preko 3000 stranica teksta, među kojima je najviše književnih kritika, eseja i polemika, koji, kako je naglašeno u temeljnim dokumentima Susreta: „ustrajno djeluju i posreduju između pisaca i čitatelja (…) da književne vrijednosti izađu na vidjelo”. U Zbornicima su objavljivali svi najvažniji hrvatski književni kritičari: od Mandića, Zime, Donata, Maroevića, Stamaća… do kritičara rođenih krajem XX. stoljeća.  Prateće izdanje Zbornika bio je Leksikon hrvatskih književnih kritičara, objavljen u suradnji s AGM-om iz Zagreba, koji je priredio Krešo Bagić.

    Najopsežnije izdanje Zbornika do sada, bilo je jedanaesto, iz 2009. godine s temom Književna kritika i književni časopisi te izborom iz kritičkih tekstova Božice Zoko i Nevenke Nekić. To je izdanje imalo 194 stranice, a tek je nešto manje opsegom dvanaesto izdanje iz 2010., sa 184 stranice, u kojem je središnja tema bila Kritički pristup izdanjima pečuške kroatistike 1990-2010. To je izdanje Zbornika pokazalo kako hrvatske književnosti i hrvatske književne kritike ima i izvan granica Republike Hrvatske, te da hrvatsku književnost i hrvatsku književnu kritiku ne smijemo omeđivati samo unutar granica Republike Hrvatske. Susreti su,redovito uključivali hrvatske književne kritičare iz susjednih zemalja, a prije tri godine je izmijenjen Pravilnik o dodjeli Nagrade i Povelje Julija Benešića te je uvrštena mogućnost da nagrađenici budu hrvatski književni kritičari iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Tako je Povelju Julija Benešića za 2019. godinu dobio književni kritičar iz Tolise (BiH) Mato Nedić, a Nagradu Julija Benešića 2018. Tomislav Žigmanov iz Subotice (Vojvodina, Srbija). Upravo je Žigmanov 2012. na 15. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara, posvećenih odnosu književne kritike i polemike, upozorio kako je „područje hrvatske književnosti veće od područja Republike Hrvatske.” Temat ovogodišnjeg Zbornika, Novi i mlađi naraštaj hrvatskih književnih kritičara u Vojvodini, u izboru Tomislava Žigmanova, pokazuje živost hrvatske književno-kritičarske scene izvan granica Republike Hrvatske, koju valja poticati, objavljivati i – čitati. Svoje su radove priložili: Davor BAŠIĆ PALKOVIĆ,  Ivana ANDRIĆ PENAVA Nevena MLINKO Darko BAŠTOVANOVIĆ, Vladimir Nimčević i Klara DULIĆ ŠEVČIĆ.  Svoj kritički izbor priložio je i prošlogodišnji dobitnik Nagrade Julija Benešića Tonči Valentić. Urednik ovogodišnjeg Zbornika je Mirko Ćurić, a Zbornik je nastao u suradnji sa Uredništvom časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ„ Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice.

   

  Foto: Arhiva RĐ

  1 komentar

  1. Pingback: OBJAVLJEN 22. SVEZAK ZBORNIKA ĐAKOVAČKIH SUSRETA HRVATSKIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog