Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Što Đakovčani dobivaju pripajanjem Doma zdravlja osječkom Domu zdravlja?

  Kvalitetnija zdravstvena usluga i racionalizacija poslovanja glavni su kriteriji pripajanja đakovčakog Doma zdravlja i još pet domova zdravlja iz drugih osječko-baranjskohj gradova Domu zdravlja Osijek i osnivanja nove ustanove čije ime će biti Dom zdravlja Osječko-baranjske županije”, istaknula je gostujući u današnjoj emisiji Izravno dr. sc. Ivana Stanić, pročelnica Upravanog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije.

  Osnovni razlozi su očuvati radna mjesta naših zaposlenika domova zdravlja Osječko-baranjsek županije, a zakonska regulativa uvjetovala nas je da moramo početi sagledavati situaciju kroz jednu drugačiju prizmu, čemu smo i pristupili. Napravili smo određene analize ekonomske, organizacijske, financijske, kadrovske, izrađena je i Studija opravdanosti da bi mogli sagledati što više cjelokupnu sliku, ali i određenni zakonski pokazatelji već prije samog Zakona o zdravstvenoj zaštiti poput odljeva zdravstvenih radnika, odlaskom liječnika u zakup, utjecali su na neki način na funkckoniranje domova zdravlja i stoga smo morali početi sagledavati sliku s jedne druge strane, a usmjeravajući se pri tome da održimo lokacije na kojima su nam navedeni domovi zdravlja i da osiguramo dostupnu zdravstvenu zaštitu stanovnicima naše Županije”, pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

  Dom zdravlja Đakovo broji 115 zaposlenika, financijska situacija je relativno dobra, imamo 7 milijuna kuna na računu, a to nam je oko 6 plaća, imamo godišnji promet oko 24 milijuna, nemamo kredita, oprema nam je relativno solidna, imamo 25 objekata koji su zidani od 1967. do 1987. godine. Ostavljamo sređenu situaciju, nije lako dobiti kadrove da dođu u Đakovo, sve teže se javljaju u primarnu i specijalistiku tako da nismo generalno neka atraktivna sredina. Ne bi se ništa trebalo izgubiti od dostupnosti zdravstvene zaštite”, zaključuje još uvijek aktualni ravnatelj đakovačkog Doma zdravlja Boro Knezović.

  Županijski vijećnik HNS-a Ivica Mandić tvrdi da je đakovački Dom zdravlja trebao ipak sačuvati svoju samostalnost.

  Dom zdravlja je trebao imati bilo kakvu samostalnost jer je to tradicija duga 67 godina, građani su imali povjerenje, a ovim postupkom pripajanja Domu zdravlja Osijek neće se dogogditi ama baš ništa od onoga što se najavljuje. Ja sam očekivao da će to biti čisti start, odnonso osnivanje doma zdravlja po uzoru na medicinski sustav Španjolske, Danske ili ovih razvijenih država. Mi pokušavamo oživljavati mrtvaca i ono što je meni najvažnija poanta – da jedinica lokalne samouprave mora imati direktnu vezu i životni interes da omogući svakom građaninu kvalitetniju, bolju i što bližu uslugu po pitanju zdravstvene zaštite, a to garantira i hrvatski Ustav svim građanima”, kaže Mandić.

  Važno je napomenuti da pripajanjem đakovačkog Doma zdravlja osječkom Domu zdravlja grad Đakovo ne gubi ništa, nastaje ustanova Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, Đakovo će isto biti zastupljeno kao i Osijek, Miholjac, Valpovo, Beli Manastir. Dakle, od šest domova zdravlja, od šest uprava radimo jednu upravu, imat ćemo jedno rukovodstvo, jedno upravno vijeće, a ne kao do sada šest. Ogromne uštede su samo ako ćemo u startu gledati s te strane. Sve ostalo za građane grada Đakova ostaje isto, nitko neće izgubiti zdravstvenu zaštitu, ordinacije ostaju na svom mjestu, sve, dakle, ostaje na svom mjestu, time grad Đakovo, s obzirom da veliki dio županije čini grad Đakovo i mjesta oko Đakova, neće izgubiti ništa, oni su dio Osječko-baranjsek županije koja je osnivač Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, ” tvrdi Mato Lukić, ravntelj Doma zdravlja Osijek navodeći da će nova ustanova imati oko 660 zaposlenih.

  1 komentar

  1. Pingback: Što Đakovčani dobivaju pripajanjem Doma zdravlja osječkom Domu zdravlja?

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog