Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Županija objedinjuje domove zdravlja

  Osječko-baranjska županija je osnivač šest domova zdravlja koji zdravstvene djelatnosti obavljaju na ukupno 71 lokaciji diljem županije, a zapošljavaju ukupno 664 djelatnika; 535 zdravstvenih i 125 nezdravstvenih djelatnika. U cilju ukupnog poboljšanja rada ovog segmenta zdravstva te osiguranja jednake razine dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite na području cijele županije, pokrenut je postupak njihovih statusnih promjena, a danas (19. svibnja 2020. godine) članovi Kolegija župana Osječko-baranjske županije razmatrali su Nacrt odluke kojom bi se domovi zdravlja Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo trebali pripojiti Domu zdravlja Osijek. Nacrt je podržan te će ga župan Ivan Anušić predložiti vijećnicima Županijske skupštine na narednoj sjednici.

  Povod za ove promjene dijelom su i odredbe novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu prošle godine te značajno izmijenio sustav obavljanja zdravstvene djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite. Između ostalog, njima se smanjuju županijski prihodi, a propisuju nove obveze osnivača u mreži javnog zdravstva. Proteklih mjeseci stoga je izrađena Studija opravdanosti pripajanja domova zdravlja Osječko-baranjske županije, kao i niz drugih pripremnih radnji; od analiza imovine, ugovornih odnosa, djelatnosti, radnih mjesta i propisa do utvrđivanja kako će promjene utjecati na dostupnost zdravstvene zaštite građana na području županije.

  Provedeno je i izvještavanje radnika, od pisanog do sastanka s njihovim predstavnicima, a u daljnjem postupku predviđena je i promjena naziva nove ustanove u Dom zdravlja Osječko-baranjske županije, a nakon očitovanja Županijske skupštine zatražit će se ocjena sukladnosti akta od Ministarstva zdravstva.

  U prilog objedinjene (županijske) ustanove kao načina organiziranja zdravstvenih djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite, kao i unutarnjeg ustrojstva nezdravstvenog osoblja govori niz ekonomskih, organizacijskih i kadrovskih razloga te potreba razvoja dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite. U ovom slučaju očekuje se značajno smanjenje troškova poslovanja, ustanova će imati jednog ravnatelja umjesto dosadašnjih šest, smanjit će se ukupan broj rukovodećih mjesta i troškovi rada upravnih vijeća kojih je do sada bilo šest, pojednostavit će se i racionalizirati nabava opreme, omogućiti veća mobilnost radnika, ujednačiti položaj svih zaposlenih s očuvanjem radno-pravnog statusa, kao i organizacija i metodologija rada korištenjem istih programskih alata, omogućit će se unapređenje i podizanje kvalitete zdravstvenih djelatnosti, daljnji razvoj i unapređenje specijalističko-konzilijarnih djelatnosti, ravnomjerno ulaganje u poslovne prostore i opremu, podizanje standarda poslovanja na području cijele Županije, utjecat će se i na održivost stabilnog poslovanja objedinjene ustanove, smanjiti rizik za županijski proračun, ali i omogućiti efikasnije odlučivanje te kontrola poslovanja ustanove od strane osnivača, navodi se, između ostaloga, u priopćenju.

  Kako se naglašava u Studiji opravdanosti, uz novu organizaciju dolazi i niz prednosti za sve stanovnike Osječko-baranjske županije jer se Dom zdravlja treba profilirati u ustanovu koja nudi sveobuhvatne preventivne i skrining preglede, sveobuhvatnost u dijagnostici, liječenju i terapiji pacijenata te predstavlja središte promocije zdravog života.

  Dobar primjer u prilog predložene Odluke je i funkcioniranje sustava tijekom epidemije koronavirusa. Naime, prilikom provođenja obveznih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite bilo je potrebno na županijskoj razini organizirati razne oblike zdravstvene skrbi, što je učinjeno upravo pri Domu zdravlja Osijek radi kadrovskih, mobilnih i prostornih kapaciteta. Tako je organiziran mobilni COVID-19 tim koji je obavljao uzorkovanje izvan ustanove, zatim mobilni urološki timovi koji su pokrivali područje cijele Županije te usluge pružali prema starijim i nemoćnim osobama, korisnicima smještaja kod privatnih pružatelja, a organizirana je i dentalna COVID-19 ambulanta koja je također pokrivala područje cijele županije.

  1 komentar

  1. Pingback: Županija objedinjuje domove zdravlja

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog