Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Psihologinja Ljilja Runje: “Učenici će se morati privikavati i na povratak u učionice”

  Zbog povoljne epidemiološke situacije za sljedeći tjedan najavljen je povratak učenika razredne nastave u školu. Dakako, i dalje su na snazi preporuke, odnosno uvjeti epidemiologa koje će morati osigurati škole.

  Psihologinja Ljilja Runje upozorava da će se učenici opet naći u novoj situaciji kao što je bila i kada su se iznenada u nekoliko dana morali priviknuti na nastavu na daljinu.

  Učenici će se naći u jednoj novoj situaciji kao što je bila i prethodna. Mi smo pratili učenike u tom razdoblju, vidjeli smo kako reagiraju, svi zajedno smo se jako povezali i nastojali smo pomoći učnicima u tome. Učitelji su jako puno komunicirali s roditeljima učenika razredne nastave i znaju kako su učenici reagirali. Dakle, roditelji su stvarno u toj situaciji pomogli svojoj djeci, jako puno su se uključili kako bi djeci pomogli. Sada, u ovoj novoj situaciji, kada su se stvorili epidemiološki uvjeti da se djeca mogu vratiti nazad u učionice, mogu reći kao psihologinja i na temelju onoga što smo učenike pitali tijekom anketiranja putem interneta, učenicima su najviše nedostajali njihovi učitelji i učiteljice, dakle, taj jedan izravan, individualni, neposredni kontakt s učiteljima, povratne informacije koje dobiju od svojih učitelja, njihovi prijatelji iz razreda. Iako znamo da je škola odgojno obrazovna ustanova, ali u njoj djeca razvijaju i svoje socijalne vještine, tu se odvija emocionalni razvoj i svakako bi i to trebalo spomenuti. Dakle, očekuje se da će se učenici vratiti u učionice”, pojašnjava psihologinja Goranove škole uz napomenu da se još čekaju detaljnije upute Ministarstva obrazovanja.

  Iskustva u protekla dva tjedna, kada su se vratili neki učenici, su pozitivna.

  Učenici se dobro snalaze uz pomoć svojih učiteljica i mislim da je u stvari učenicima najvažnije da vide svoje učiteljice i da uče zajedno s njima”, kaže psihologinja ističući da je ta situacija bila nova i za učitelje.

  Roditelji, pogotovo roditelji učenika razredne nastave koji su bili aktivno uključeni, sami su napomenuli kako su se učitelji isto dobro snašli i pohvaljivali su učitelje u anketi koju smo proveli. Preko 50 posto učitelja stvarno nema nikakvih primjedbi na organizaciju nastave na daljinu. Napominjali su jedino da njihovim učenicima nedostaje taj neposredni kontakt pa smo to nekako uspjeli kroz video pozive da se učiteljice vide s učenicima. Dakle, sve ono što su roditelji primijetili ili učitelji, što su nam učenici rekli, mi smo nastojali tijekom ova dva mjeseca primijeniti kako bi olakšali našim učenicima prilagodbe, rad na daljinu i to je stvarno bilo nešto novo i nismo nikad imali iskustvo s takvim načinom rada”, navodi psihologinja Ljilja Runje očekujući da će se dosta učenika razredne nastave vratiti u ponedjeljak u učionice.

  Prema preporukama i pozivu Ministarstva, očekujemo da će se dosta učenika vratiti, ali u nekakvim subjektivnim situacijama, uz nekakav opravdani razlog, to je odluka roditelja, i, naravno, tu moramo dati prostora i tome da roditelji sami odluče, ali mi očekujemo da će se što više učenika vratiti u učionice”, zaključuje psihologinja Goranove škole.

  1 komentar

  1. Pingback: Psihologinja Ljilja Runje: “Učenici će se morati privikavati i na povratak u učionice”

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog