Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Udruga “Život” nezadovoljna vladinim mjerama

  Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Vlade predstavila je prve mjere Ministarstva poljoprivrede za pomoć sektoru s ciljem ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na poslovanje poljoprivrednika, ribara i drvno-prerađivačkog sektora. Paket od 11 mjera primjenjiv je na sve sektore i odnosi se na osiguranje likvidnosti odnosno postojeće razine zaposlenosti, a vrijedan je približno 350 milijuna kuna.

  U ovom trenutku naše su radnje usmjerene očuvanju likvidnosti, zaposlenosti i sigurnosti prehrambenog lanca. Sukladno tome, s jedne strane ćemo odgoditi njihove obaveze plaćanja, a s druge strane smo uštedama i preraspodjelama osigurali nacionalna sredstva za pomoć te se nadam da ćemo u pregovorima s Europskom komisijom osigurati dodatna sredstva. Nastavljamo s osmišljavanjem i implementacijom dodatnih mjera. Vjerujem da će mjere olakšati trenutnu situaciju našim poljoprivrednicima“, ističe ministrica Vučković.

  Trenutna situacija u društvu i gospodarstvu, uzrokovana pandemijom korona virusa, razotkrila je niz slabosti sustava koji je uspostavljan desetljećima, a koji je rezultirao činjenicom da je Hrvatska danas visoko ovisna zemlja o uvozu hrane, te da je njezina samodostatnost za poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima ispod 50%, ističe se očitovanju koje je Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Život uputila čelnicima države i Vlade, a u kojem kritizira vladine mjere pomoći gospodarstvu.

  Vlada nudi odgode, što bi značilo da ćemo nadoknaditi u budućem razdoblju sve što smo izgubili zbog Korone, to nije moguće i nije dostatno da se riješe problemi koji nastaju zbog Korone. Budući da je sektor poljoprivrede i prehrambene industrije puno osjetljiviji, predlažemo niz hitnih mjera kojima će se ublažiti ova kriza, ma koliko neki izbjegavali ovaj termin”, ističe se u očitovanju na aktualnu situaciju izazvanu koronavirusom  Udruge Život.

  Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ zahtjeva od Vlade Republike Hrvatske i ministrice poljoprivrede sljedeće konkretne mjere:

  – Pomoć poljoprivrednim proizvođačima kroz ispunjavanje njihovih zagarantiranih prava, a to je isplata poticaja u punom iznosu najkasnije do 15. travnja 2020. godine;

  – Osiguranje brzih kreditnih linija s nultom kamatnom stopom kako bi se isfinancirala nadolazeća proljetna sjetva;

  – Reprogramiranje i zamrzavanje otplate kredita do završetka krize;

  – Oslobađanje plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2020. godinu;

  – Smanjenje cijena osnovnih energenata neophodnih za poljoprivrednu proizvodnju (električna energija, plin…);

  – Povećanje kvota plavog dizela po poljoprivrednom gospodarstvu i snižavanje cijene istog;

  – Osiguranje kompenzacijskih mjera za izvoznike hrane koji su pogođeni zabranom izvoza i zatvaranjem granica;

  – Ostavljanje PDV-a malim proizvođačima mlijeka;

  – Preuzimanja plaćanja obveza za članove i vlasnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji moraju boraviti u samoizolaciji uslijed sumnje na infekciju korona virusom;

  – Osiguranje nesmetanog kretanja ljudi koji se bave poljoprivrednoim proizvodnjom, te prometa životinjskog i biljnog materijala;

  Osim navedenih hitnih mjera, Udruga Život zahtjeva i što hitnije definiranje strateških odrednica razvoja poljoprivrede u Republici Hrvatskoj s glavnim ciljem, a to je prehrambena neovisnost i razvoj ekonomski, ekološki i socijalno održivih proizvodnih sustava temeljenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, navodi se u očitovanju koje potpisuje predsjednik prof. dr. Vadimir Margeta.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog