Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U OBŽ nema koronavirusa, a pod nadzorom 174 osobe

  U Osječko-baranjskoj županiji nema zaraženih koronavirusom – poručio je na početku sastanka Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, načelnik Stožera i zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Danas je u Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije održana 5. sjednica Stožera na koju su osim članova pozvani i svi gradonačelnici i načelnici s područja županije kako bi ih vodstvo stožera upoznalo s trenutnim stanjem na području županije, ali i Hrvatske te kako bi im prenijelo upute Nacionalnog stožera.
  – Želimo napraviti što više, da svi gradonačelnici i načelnici budu obaviješteni što radimo. Što se tiče akcija našeg stožera, dobili smo naputak od Nacionalnog stožera da se na svih naših 9 graničnih prijelaza koji se nalaze na području OBŽ izvrši dezinfekcija te da se napravi edukacija sa zdravstvenim kadrom, kako po domovima zdravlja tako i u KBC-u. Naputak je da se provede edukacija s carinicima i ljudima koji su prvi u doticaju s ljudima koji potencijalno dolaze sa zaraženih područja. To sve činimo i radimo, i jedan normalan hodogram i slijed koji zadaju Nacionalni stožer, stožer civilne zaštite OBŽ provodi bez ikakvih problema – rekao je Ivanović.
  Da su učinjene dezinfekcije svih graničnih prijelaza potvrdio je načelnik Policijske uprave Osječko-baranjske Ladislav Bece i dodao kako su svi granični policajci obučeni za postupanje u mogućim slučajevima zaraze.
  Sanitarnih punktova na granicama još uvijek nema, jer nema zabilježenih slučajeva oboljelih, no sve su preventivne mjere poduzete pa tako svaki granični prijelaz ima posebnu kantu za zbrinjavanje otpada kao što su rukavice, maske i sve ono što može biti potencijalni problem.
  Tomislav Dijanić iz Zavoda za javno zdravstvo održao je kratku prezentaciju u kojoj je upoznao prisutne s trenutnim brojkama zaraženih u Hrvatskoj i svijetu te načinom prenošenja virusa i preventivnim mjerama zaštite. Istaknuo je kako je na području županije do sada pod nadzorom bilo sveukupno 228 osoba, a trenutno ih se nalazi 174.
  Osječki KBC jučer za primio pacijenta koji je prije tri dana doputovao iz Italije i jutros je stigao nalaz da je negativan na koronavirus. Riječ je o petoj osobi za koju se na području županije sumnjalo da ima koronavirus i koja je poput prijašnje četiri osobe također negativna.
  Da imamo dovoljno stručnog kadra potvrdila je voditeljica Klinike za infektivne bolesti KBC Osijek doktorica Ljiljana Perić.
  – Mislim da je ovaj tren najvažnija samokontrola. Virus se širi najčešće u obitelji i svim kontaktima izvan obitelji. Činjenica je da ako dolazimo iz ugroženog područja i ako postoji mogućnost da smo se tamo inficirali i dobijemo temperaturu, javljamo se nadležnoj epidemiološkoj službi koja će takvog bolesnika uputiti u bolnicu. Osobu koja je boravila u ugroženom području nužno je testirati. Ako osoba dolazi s područja s koronavirusnom infekcijom, tada se javlja nadležnoj epidemiološkoj službi. Ako je prošla granicu, molim da svi koji stignu kući da se jave da su stigli, ili neka to vrijeme provedu u svojoj kući, dalje i od svojih starijih ukućana i od djece. Maksimalno neka se izoliraju i tako će spriječiti daljnje širenje ove bolesti – pojasnila je Perić.
  Napomenula je i da je potrebno osim izolacije kašljati u maramicu ili u svoju ruku, dakle u lakat kako se kapljice ne bi širile i u domaćinstvima i istovremeno zaista dobro prati ruke – sapun i voda bolje su nego vlažne maramice. Jer svagdje gdje našim kihanjem, govorom i šmrcanjem stigne kapljica koja sadrži virus, virus može u njoj duže ostati, pa ćemo ga našim rukama prenijeti u sebe.
  – Da je oprez potreban uz osobu koja se vraća iz ugroženog područja govori upravo činjenica da je bolesnik infekciozan i dan prije nego ima simptome bolesti. To naglašava ozbiljnost i našeg kretanja, samokontrole u kretanju, dezinficiranje ruku i okoliša. Ovu bolest najčešće uspoređujemo s bolesti gripe, a već uočavamo i razlike, očekujemo da će trajati nekoliko tjedana, a da će zasigurno s višim temperaturama ugibati, a kako je došao da će tako i nestati – poručila je Perić.

   

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog