Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Toksični stres kod djece može izazvati dugoročne posljedice

    U organizaciji Zaklade „Hrvatska za djecu”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Osijeka i rektora Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera, jučer je u Osijeku održana prva u nizu edukativno stručnih panel rasprava s temom„Toksični stres kod djece – kako ga prepoznati i na vrijeme utjecati na posljedice koje može izazvati“.

    Toksični stres kod djece danas je tema o kojoj se sve više priča u stručnim krugovima, no tema o kojoj je potrebno mnogo više govoriti i u općoj javnosti te istu senzibilizirati na ovaj, uistinu prisutan čimbenik koji značajno utječe na kvalitetu života djece i kasnije odraslih te na njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Naime, stres/trauma kod djece rezultira brojnim kratkoročnim i dugoročnim posljedicama te predstavlja rizik za cijeli niz oboljenja u kasnijoj dobi, čulo se na skupu u čijem radu su sudjelovali renomirani stručnjaci; neurolozi, psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, defektolozi ….

    Toksični stres podrazumijeva stres koji se javlja vezano uz nasilje u obitelji, svjedočenje tjelesnom nasilju, izloženost tjelesnom kažnjavanju, zanemarivanje, seksualno zlostavljanje, vršnjačko nasilje, život s roditeljem s izraženim i nekontroliranim psihičkim problemima, ovisnost roditelja o alkoholu ili drogama, izrazito siromaštvo, gubitak člana obitelji, izdvajanje iz obitelji, prolazak kroz visoko konfliktni razvod roditelja te boravak roditelja u zatvoru i slično. Riječ je, dakle, o stresu koji se javlja kada je dijete izloženo snažnim, učestalim i dugotrajnim nedaćama bez adekvatne pomoći odrasle osobe i takav stres trajno mijenja dijete i osobu u koju će izrasti.

  Djeca izložena toksičnom stresu u odrasloj dobi dvostruko češće obolijevaju od infarkta, trostruko češće od karcinoma pluća i kronične opstrukcijske bolesti pluća (KOPB), šest puta su skloniji depresiji te 12 puta češće počine suicid. Skloniji su i astmi, dijabetesu te poremećajima u prehrani te je njihovo psihičko zdravlje itekako narušeno,”pojasnila je docentica Vanja Slijepčević Saftić, specijaliist dječje neurologije Poliklinike za zaštitu djece i mladih.

  Foto: Zlatko Povošević

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog