Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Đakovčanin Jurica Perko dobitnik nagrade za najbolju poduzetničku ideju

  Među 13 nagrađenih ideja na natječaju za „Najbolju poduzetničku ideju u 2019. godini” , koji je Osječko-baranjska županija pokrenula 2006. godine radi poticanja „start-up” poduzetnika, dvije su s područja Đakovštine.

  Prvu nagradu u iznosu od 10.000 kuna osvojila je ideja tvrtke Jellyfish d.o.o. iz Đakova osnivača Jurice Perka, a riječ je o integraciji punionica za električna vozila u infrastrukturu javne rasvjete.

  Među nagrađenima je i Tomo Juroš iz Semeljaca kojemu je pripala nagrada od dvije tisuće kuna za ideju „alat za ravnanje cijevi”.

  U kraćem razgovoru za naš Radio Jurica Perko je istaknuo da je njegova ideja, kako kaže, nastala tako što je primijetio da je sve više električnih vozila, a da nedostaje infrastruktura za punjenje.

  „Tako sam došao na ideju da bi to trebalo povećati, a druga stvar je da postoji infrastruktura koja još uvijek nije dovoljno iskorištena, a to je infrastruktura javne rasvjete koja je neiskorištena tijekom dana. Spojio sam te dvije stvari; potrebu za punionicama za električna vozila i i postojeću infrastruktura i na taj način, odnosno integracijom punionica gradovi i općine kao vlasnici infrastrukture imat će mogućnost pružiti infrastrukturu i osigurati točke punjenja za svoje građane”, kaže Perko dodajući da je na tu ideju došao prije četiri, pet godina dok je elektro mobilnost bila u začetku.

  „Kroz doktorski studij išao sam u neka istraživanja o mogućnostima iskorištavanja infrastrukture javne rasvjete, a nakon toga sam nešto malo i testirao na stvarnom sustavu i evo na kraju sam došao do potrebe da osnujem start-up tvrtku koja mi je osnova da mogu tu ideju pretvoriti u poduzetnički pothvat. Nakon toga sam otvorio firmu i sada sam u razgovorima s različitim dionicima, odnosno stvaram svoj eko sustav jer ne planiram proizvoditi sve od nule do kraja, nego iskoristiti ono što već postoji i zapravo sve to okrupniti i doći do jedinstvenog proizvoda za koji ne mogu reći da je u potpunosti inovacija jer takve punionice postoje, ali nisu primijenjene. Zapravo, inovacija je u tome kako dalje takav sustav može funkcionirati jer, kao što rekoh, punionice su već odavno izmišljene i nije to ništa novo, ali način na koji se napajaju ili kako to uskladiti sa sustavom javne rasvjete to je nešto čime se ja bavim”, pojašnjava Perko.

  Perko najavljuje prototip već za tri mjeseca pa očekuje da će se naći i investitori koji su voljni ulagati u njegovu ideju.

  Jurica Perko je zaposlenik Regionalne energetske agencije Sjever u Koprivnici gdje je konzultant za energetiku, a uz to je na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija izabran u naslovno suradničko zvanje asistenta i osnivač je tvrtke Jellyfish kojoj je sjedište u Đakovu.

  Kaže da je, nažalost, prije sedam godina bio primoran u potrazi za poslom otići iz Đakova u Koprivnicu.

  „Iako su puno veće mogućnosti što smo bliže Zagrebu, moj glavni cilj i ideja je bila da otvorim ovako nešto u Đakovu i vjerujem da će se to pokrenuti i da ćemo imati jednu novu tvornicu u Đakovu – ako Bog da”, zaključuje o svojim planovima Đakvočanin Jurica Perko, dobitnik prve nagrade na natječaju za najbolju poduzetničku ideju u 2019. godini.

  Foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog