Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Novim studijskim programima do većeg broja studenata”

  Đakovački Katolički bogoslovni fakultet danas obilježava svoj dan. Program obilježavanja Dana fakulteta počeo je misnim slavljem koje je u katedrali predvodio monsinjor Đuro Gašparović, biskup srijemski, a nastavljen je svečanom akademijom u dvorani biskupa Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u nazočnosti brojnih gostiju, uzvanika, predstavnika crkvenih i svjetovnih institucija te rodbine promoviranih 28 magistara teologije i diplomiranih teologa.

  Ove godine, osim početka 214. akademske godine, obilježava se i 15 godina od uspostave Katoličkog bogoslovnog fakulteta, istaknuo je dekan profesor doktor Vladimir Dugalić.

  KBF, kao i cijela Slavonija, osjeća ponajviše problem manjka stanovništva, a to za nas znači i manjak studenata i jednostavno morat ćemo potražiti nove studijske programe ukoliko želimo privući možda studente iz drugih krajeva na naš Fakultet. Naime, osjeća se ta jedna depopulacija Slavonije i jednostavno, kao i na svim drugim fakultetima pa i na sveučilištima, jasno da se osjeti onda i manjak upisanih studenata. Mogu reći da je to trenutno možda i najveći izazov s kojim se susrećemo i tražimo načina kako da to prebrodimo i iz toga izađemo. Intenzivno radimo na pripremi elaborata iz specijalističkih studija, a u dogovoru sa Sarajevom pokrećemo doktorske studije, a razmišljamo i o novim oblicima preddiplomskog i diplomskog studija”, izjavio je dekan Dugalić.

  U odnosu na nekadašnjih tridesetak, đakovački KBF godišnje upisuje deset studenata što nije zadovoljavajuća brojka upozorio je dekan Dugalić najvašvši da se planira ponovno oživjeti pastoral kriznih situacija.

  Mislimo da se s tim smjerom pružaju velike mogućnosti zapošljavanja u društvu, od Crvenog križa do raznih drugih organizacija, a u suradnji s Fakultetom za dentalnu medicinu i zdravstvo intenzivno radimo na specijalističkom studiju o palijativnoj medicini, odnosno mi bi imali palijativno dušobrižništvo, uz bolničko dušobrižništvo, a tu se otvara i prostor specijaliziranja za rad s braniteljima i nekim drugim specifičnim kategorijama ljudi. Tu je pitanje rada sa starim osobama, hospiciji, tako da mislim da su tu široke perspektive koje mi kao humanistički fakultet možemo pružiti i dati”, pojasnio je dekan đakovačkog KBF-a prof. dr. Vladimir Dugalić.

  Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić istaknuo je da bi teologija i teološko učilište moralo biti „sol zemlje i unositi glas mudrosti u stvarnost ovoga života”

  Jedne mudrosti koja ne gleda čisto očima ovoga svijeta i da ne promatra sve samo u službi kapitala, koliko je nešto isplativo, nego koliko je nešto autentično, ljudsko i da unosi tu jednu ljudsku dimenziju, humanu dimenziju, Božju dimenziju u stvarnost ovoga života. Bez te transcendentalne dimenzije, da se dižemo iznad stvarnosti ovoga svijeta, postajemo i ostajemo samo pozemljari i crvi koji gledaju od danas do sutra i život jednostavno nema smisla. Smatram, u tom smislu, da je teologija itekako važna da unese smisao i radost u naš ljudski život”, poručio je nadbiskup Hranić.

  U ime rektora osječkog Sveučilišta Vlade Guberca, u sklopu kojega i djeluje đakovački KBF, sudionike proslave pozdravio je prof. dr. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente. On je istaknuo da uprava Svučilišta pozdravlja inicijative koje se poduzimaju k ako bi se postojeći studijski programi KBF-a kontinuirano poboljšavali, osuvremenjivali i prilagođavali potrebama društva i tržišta rada. Prorektor Kozak najavio je i konačno ustrojavanje centra ili prvog sveučilišnog instituta za bibliografsko-dokumentacijsku građu o Josipu Jurju Strossmayeru i crkvenoj povijesti.

  Na današnjoj svečanosti, osim promocije magistara teologije i diplomiranih teologa, uručene su i zahvalnice i godišnje nagrade zaslužnim pojedincima.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog