Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I u Gašincima postavljeno spomen-obilježje Nijemcima

  U organizaciji Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, a u suradnji s Općinom Satnica Đakovačka, danas je na mjesnom groblju u Gašincima otkriveno spomen-obilježje Nijemcima – nekadašnjim stanovnicima Gašinaca.

  „Nijemaca je nekada u Gašincima bilo u velikom postotku, bilo je negdje oko 400 mještana i bio je tamo jedna lijep suživot Nijemaca i Hrvata, odnosno mjesnog stanovništva. Iz pijeteta prema Nijemcima, a na kraju i tim Hrvatima odlučili smo se za postavljanje jednog spomenika koji govori o tom suživotu i o tome kako je to nekada bilo. Nije bilo ekscesa, živjeli su zaista skladno jer Nijemci su došli u Slavoniju na poziv biskupa Mandića tisuću sedamsto i neke godine, bili su educirani, bili su stručniji, bili su obrtnici, poljoprivrednici, ratari i na određeni način su oplemenili taj život seljana ovdje u Đakovštini”, kaže Vili Haas, predsjednik đakovačkog Ogranka Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

  Sličan spomenik postavljen je prije dvije godine i u Satnici Đakovačkoj, kaže Haas podsjetivši na sudbinu Nijemaca nakon Drugog svjetskog rata.

  „Nakon Drugog svjetskog rata oni su se morali iseliti, otišli su i napustili sve svoje, a te kuće su kasnije popunjene drugim ljudima. Tek tamo negdje početkom šezdesetih godina počeli su dolaziti nazad da vide svoj stari kraj, posebno mlađa generacija da vide gdje su stari živjeli i kako je to izgledalo”, kaže Haas.

   

   

  Foto: V.H.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog