Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Oko 4.000 vjernika na spomen hodočašću u Mariji Bistrici i Ivancu

  Pod geslom Kristu Gospodinu ‘posličeni’, oko četiri tisuće vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovalo je jučer na velikom nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa, obajvio je Nadbiskupijski tiskovni ured.
  Predvođeni nadbiskupom mons. Đurom Hranićem, nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom mons. Ivanom Ćurićem, s više od 70 svećenika i redovnika te triedesetak časnih sestara, rijeka hodočasnika iz svih 16 dekanata Đakovačko-osječke nadbiskupije u dopodnevnim se satima slila u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. 
  Svečanu hodočasničku misu predvodio je nadbiskup Đuro Hranić podsjetivši: „Ovamo nas je na biskupijsko hodočašće posljednji puta doveo, prije 26 godina, još u jeku rata, 21. kolovoza 1993. godine, dok smo mnogi kao prognanici bili širom domovine i izvan nje, naš blagopokojni biskup Ćiril Kos. Ove se godine spominjemo stote obljetnice njegova rođenja i to nas je potaknulo da kao nadbiskupijska zajednica ponovno dođemo ovamo zahvaliti BDM za njezinu majčinsku pomoć i zaštitu u ratu i tijekom svih proteklih poratnih godina”.
  Kao geslo hodočašća uzete su navjestiteljske riječi biskupa Ćirila, kojima nam je on – tumačeći otajstva kršćanske vjere i života – znao zanosno naglasiti „Kristu Gospodinu ste ‘posličeni’, rekao je nadbiskup te dodao: „Došli smo ponovno kao nadbiskupija ovamo moliti za majčinsku zaštitu naših obitelji i naše osiromašene Nadbiskupije koja se suočava s ozbiljnom demografskom krizom uzrokovanom niskom stopom nataliteta u našim obiteljima te odlaskom mladih i čitavih obitelji u druge krajeve Hrvatske i u svijet u potrazi za boljim životnim uvjetima.“
  Poslije svečanog misnog slavlja u Mariji Bistrici, unatoč kiši koja ih je povremeno pratila, oko četiri tisuće hodočasnika Đakovačko-osječke nadbiskupije uputilo se na drugu hodočasničku postaju nadbiskupijskog hodočašća – u Župu Ivanec u Varaždinskoj biskupiji, gdje je u Ribić Bregu 19. studenoga 1919. godine rođen te u župnoj crkvi kršten biskup Ćiril Kos, kako bi sudjelovali u svečanom bogoslužju Prve Večernje te blagoslovu spomen-obilježja s likom biskupa Ćirila.

  Tekst i foto: A. Banović

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog