Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Gotovo svi centri za socijalnu skrb od danas imaju zaštitarsku službu i detektor metala

  Nedavni tragični događaj ubojstva dvoje zaposlenika u đakovačkom Centru za socijalnu skrb bio je povod za uvođenje cijelog paketa mjera s ciljem povećanja razine sigurnosti u svim centrima u Hrvatskoj, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
  „U tom paketu mjera ističe se uvođenje fizičke i tehničke zaštite u sve centre za socijalnu skrb i podružnice, druga mjera je postizanje statusa službene osobe za sve socijalne i stručne radnike u sustavu socijalne skrbi, sljedeća mjera je strukturirano i sustavno stručno usavršavanje socijalnih radnika i radnika u sustavu kako bi se prevenirale rizične situacije, zatim omogućavanje zaštite socijalnim radnicima za vrijeme kada izlaze na teren, a peta mjera je jačanje međuresorne suradnje kako bi se prevenirali događaj poput onoga u Đakovu”, naglasila je ministrica istaknuvši da gotovo svi centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj od danas imaju ili zaštitarsku službu ili prolazni, odnosno ručni detektor metala.
  Što se tiče postizanja statusa službene osobe, u tijeku je je izmjena kaznenog zakona, a očekuje se da će taj status socijalni radnici imati s prvim danom 2020. godine.
  „Taj status omogućava da se svaki napad na socijalnog radnika tretira kao kazneno djelo, a onda se tako i procesuira i sankcionira”, pojasnila je ministirca naglasivši također da ta mjera „ ujedno naglašava i odgovornost socijalnog radnika u profesionalnom obavljanju posla”.
  I ostale mjere, kako je kazala, usmjerene su na prevenciju možebitnih tragičnih događaja. Posebno je najavila stručnu raspravu o mogućnostima i modalitetima zaštite socijalnih radnika na terenu, kao i intenzivno jačanje međuresorne suradnje s drugim ministarstvima.
  Neke od zaštitnih mjera u Centru za socijalnu skrb u Đakovu uvedene su još u kolovozu, izvijestila je ravnateljica Dubravka Petrović.
  „Mi smo već krajem kolovoza ugradili metal-detektorska vrata, nešto ranije nabavili smo i ručni detektor metala i sve naše stranke drugačije ulaze u Centar, a drugačije je organizirana i naša zaštitarska služba; odnosno svatko mora zastati na vratima, pokazati svoje osobe stvari, što podiže osjećaj sigurnosti zaposlenicima”, rekla je ravnateljica Petrović istaknuvši da se razmišlja i o još nekim mjerama.
  „Što se tiče statusa službene osobe, to će jako značiti socijalnim i stručnim radnicima jer konačno nećemo morati sami pokretati tužbe protiv naših korisnika nego će se djela pokretati po služenoj dužnosti, ukoliko netko bude nasilan ili nam bude prijetio kao što je dosada bilo u više navrata”, dodala je ravnateljica Dubravka Petrović.
  Od tragičanog đakovačkog slučaja do danas bilo je još dva slučaja prijetnji i nekoliko incidentnih situacija, kazala je ministrica Bedeković naglasivši da se promtno reagiralo na takve dojave te da je upravo to i cilj svih ovih mjera koje su danas predstavljene u Đakovu.

  Foto: T.T.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog