Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Poruka nadbiskupa Hranića uoči početka nove školske godine

  U ovogodišnjoj poruci uoči početka nove školske godine đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju Đuro Hranić podsjeća da se ove godine navršava trideset godina otkako je „srušen Berlinski zid, zapečaćen takozvani hladni rat i pala željezna zavjesa, a da se u procesu osamostaljenja mnogih novonastalih europskih zemalja rađa i Republika Hrvatska te da je sloboda omogućila da i religija, odnosno vjera postane dijelom javnog i društvenog života”.

  Jedan od znakova slobode očitovao se i u ponovnom uvođenju vjerskog odgoja u predškolske ustanove te vjeronauka u osnovne i srednje škole, ističe, između ostaloga, nadbiskup Hranić.

  Katolički vjeronauk u osnovnoj i srednjoj školi ima pred očima najprije odnos čovjeka prema svojoj vlastitoj egzistenciji, a onda i prema cjelovitoj stvarnosti koja ga okružuje. Tek potom su specifični sadržaji i istine vjere predmet procesa njegova učenja i poučavanja. Upravo zbog toga Crkva ima pravo naglašavati važnost religije i kršćanske vjere te tumačiti posljednji smisao života i ljudskoga djelovanja. Na taj način ona daje doprinos odgoju i obrazovanju, koji čovjeka shvaća i potvrđuje u njegovu ljudskom dostojanstvu, čuva ga i štiti od mogućnosti da postane sredstvom bilo kakva interesa. Istodobno, Crkva štiti i sam sustav odgoja i obrazovanja, koji, čini se, često biva doveden u opasnost da postane predmetom različitih interesnih skupina”, upozorava u svojoj poruci uoči početka nove školske godine nadbiskup Hranić.

   

  Foto: NTU

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog