Friend Links

  • Cheap NFL Jerseys
  • China Wholesale Jerseys Online
  • “Kakvu mi to vodu pijemo?”, pitaju mještani Piska

     

    Kakvu mi to vodu pijemo?”, zapitali su se mještani Piska; Tomica Kasa i Kata i Blaž Kolar koji su nam se danas obratili donijevši bocu s uzorkom vode u kojem je bio desetak centimetara dugačak i vrlo tanak organizam koji je, kako tvrde, pronađen u vodi prilikom čišćenja vodovodnih cijevi.

    Čistili su cijevi kod komšije i to je bilo u vodovodnim cijevima i željeli smo pokazati šta mi to pijemo. Zanima nas je li to čista voda ili nije, uredno plaćamo račune, a ne vodi se računa o čistoći cijevi. Tražimo da se odmah nešto poduzme, vodu treba tretirati i zaštiti nas, a ne da se čeka…”, kaže Tomica Kasa navodeći kako su i djelatnici Đakovačkog vodovoda koji su čistili cijevi vidjeli što je bilo u njima.

    Cijevi su se zaštopale pa su pustili vodu u kante i primijetili u vodi da nešto pliva. Zanima nas je li to opasno; nije zmija, nije glista, ne znamo šta je…”, kaže Blaž Kolar.

    Organizam u vodi, kako ističu zabrinuti mještani Piska, liči na crva, dugačak je 12-13 cm i tanak je poput konjske dlake.

    Osim toga, mještani se žale da su njihove vodovodne cijevi pune pijeska, a slab je i pritisak, tvrde.

    Bojimo se i zanima nas zašto je to tako, a da komšija nije čisto cijevi ne bi to ni otkrili”, upozoravaju mještani Piska.

    Iz Đakovačkog vodovoda reagirali su kratkim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

    Slijedom neprovjerenih informacija o neispravnosti pitke vode na jednom priključku u Pisku Đakovačkom, obavještavamo Vas da su poduzete radnje ispiranja priključka pri čemu nismo utvrdili navedene neispravnosti, a također smo na navedenom priključku zatražili dodatno uzorkovanje pitke vode o čemu ćemo vas naknadno izvijestiti”.

    Obratili smo se i Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije čije priopćenje također prenosimo u cijelosti:

    “Koliko je vidljivo iz priložene fotografije pretpostavljamo da je riječ je o organizmu Gordius aquaticus (gordijski crv). Pripada koljenu Nematomorpha koji je sličan  koljenu Nematoda ili kako ste Vi upotrijebili naziv “valjkasti crvi”. Ovaj organizam nametnik je u kukcima te niti jednim dijelom svog životnog ciklusa ne živi u čovjeku ili probavilima toplokrvnih životinja, što drugim riječima znači da je potpuno bezopasan. Slučajnim ulaskom u probavni trakt ne izaziva patološke promjene. Pojavljuje se obično na slavinama koje se nalaze izvan kuća i drugih zatvorenih objekata koji su dostupni kukcima. Oni na takvim mjestima odlažu svoja jajašca. Ovi organizmi dugi su oko 10 cm, debljine 1-2 mm, crveno smeđe boje te elastičnog tijela koje je često savijeno u čvor. Otporni su na tlak i klor u vodovodnim cijevima. Žive obično u vodama stajačicama, odakle su najvjerojatnije i dospjeli u vodovod. Prolaze kroz slavine koje nemaju zaštitnu mrežicu. Njihova pojavnost ukazuje da vodoopskrbni sustav nije dovoljno zaštićen od ulaska kukaca ili kontakta s površinskom vodom. Iako nemaju izravan utjecaj na zdravlje, prema postojećim propisima u našoj zemlji njihovo prisustvo nije dozvoljeno u pročišćenoj vodi, odnosno vodi za ljudsku potrošnju. Njihovo prisustvo u većem broju u prerađenoj vodi može uzrokovati promjenu senzorskih osobina vode: izgled, miris i okus. U slučaju pronalaska ovog organizma potrebno je obaviti mehaničko čišćenje vodoopskrbnog sustava, ispumpavanje zdenaca te hiperkloriranje sustava”, navodi se u odgovoru na naš upit Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

     

     

    Komentirajte

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

    Blog