Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počelo aviotretiranje komaraca

  Jučer (26. lipnja 2019. godine) u 19.10 sati započelo je aviotretiranje komaraca na području Osječko-baranjske županije. S dva aviona prve aktivnosti obavljaju se na 2.700 hektara uglavnom šumskog i močvarnog područja u Općini Bilje, a prema utvrđenom rasporedu tretiranje komaraca nastavit će se tijekom idućih dana, sve dok bude potrebno.

  – Nakon ubrzanog rješavanja operativnog dijela priprema, krećemo s aviotretiranjem komaraca po preporukama i mjestima kako nam je dao Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, odnosno gdje je najveća koncentracija i opasnost od komaraca. Prema procjeni, aviotretiranje će trajati između 15 i 20 dana, no nećemo stati sve dok se raspoloživa sredstva ne iskoriste, a ujedno ćemo se pobrinuti i za druga sredstva te na neki način tražiti ih i od općina i gradova koji su dužni voditi brigu o ovom problemu i prije nego je kulminirao. Od iduće godine ovakva situacija se ne smije događati i zato krećemo s aktivnostima sustavnog rješavanja problema, od osnivanja javne ustanove, monitoringa i preporuka do larvicidnog tretiranja i edukacija građana te aviotretiranja kao zadnje mjere. Vjerujem da ćemo uspjeti učiniti život lakšim i podnošljivijim svima nama koji živimo u Osječko-baranjskoj županiji – rekao je župan Ivan Anušić na početku akcije.

  Uz istovremeno provođenje uništavanja komaraca sredstvima sa zemlje, aviotretiranje se obavlja metodom orošavanja i sredstvima koje kao „milijuni kapljica“ djeluju kontaktno. Mjera je to kojom se uništavaju odrasle jedinke komaraca kojih je posljednjih tjedana, prema mjerenjima Zavoda za javno zdravstvo, više nego posljednjih nekoliko godina. Naime, visoki vodostaji rijeka, poplavljena područja i obilne kiše pogodovali su razvoju komaraca, baš kao i izostanak sustavnog larvicidnog tretiranja na području većine gradova i općina.

  Podsjećamo, zbog alarmantne situacije, župan Ivan Anušić zatražio je pomoć Vlade RH jer gradovi i općine u čijoj je nadležnosti tretiranje komaraca od ličinki do odraslih jedinki nisu mogli podnijeti financijski teret ovog problema.

  Vlada RH odobrila je pet milijuna kuna za aviotretiranja, a od danas se vrše na području cijele županije, ali u etapama čiji je raspored napravila struka. Prvo se tretiraju najugroženija područja poput Halaševa na kojoj je mjernoj postaji u CDC klopki uz suhi led kao atraktant kroz 12-satno izlaganje zabilježeno više od 40 tisuća jedinki odraslih komaraca, dok se tolerirajućim vrijednostima smatra do 200 jedinki kroz 12 sati.

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog