Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • I na Skupštini OBŽ o komarcima

  Problematika suzbijanja komaraca na području Osječko-baranjske županije nametnula se kao dodatna, a zapravo središnja točka dnevnog reda danas održane 21. sjednice Županijske skupštine. Prije sjednice vijećnicima je dostavljena Informacija o provedbi izvanrednih tretmana dezinsekcije komaraca na području Osječko-baranjske županije u kojoj su detaljno prikazani kronologija, razlozi i aktivnosti koje se poduzimaju po tom pitanju. Vijećnica Mirta Prusina postavila je o tomu i pitanje županu Ivanu Anušiću, a o toj temi bilo je dakako najviše rasprava. Na kraju, svi nazočni vijećnici Informaciju su usvojili – jednoglasno.

  – Tretiranje komaraca nije obveza Osječko-baranjske županije, no uključili smo se jer je to u ovom trenutku bio jedini način da se organizirano i sustavno počne rješavati ovaj problem. U skladu sa svojim ovlastima, Županija nema niti je planirala novac za tu namjenu, ali smo 5 milijuna kuna uspjeli dobiti od Vlade RH te tim sredstvima provodimo sadašnje aktivnosti. Koordiniranim i sinergijskim djelovanjem počeli smo rješavati problem, tako ćemo nastaviti i  nadam se uspjeti. U tim aktivnostima od 42 jedinice lokalne samouprave Grad Osijek je ključan zbog svoje veličine i značaja, no i on mora biti svjestan svoje uloge, odgovornosti i zadataka – rekao je uvodno župan Anušić.

  Podsjetio je kako je zbog najezde poplavnih komaraca (koji kao dobri letači migriraju i do 35 kilometara, a na području Županije čak je 30.000 hektara poplavnog područja na komu se stvaraju generacije komaraca) u lipnju stanje postajalo neizdrživo te su građani s pravom negodovali. Istovremeno, Grad Osijek je za njihovo tretiranje osigurao 3 milijuna kuna, Đakovo 200.000 kuna, dok su gradovi Beli Manastir, Valpovo i Belišće, te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali od 15.000 do 50.000 kuna. Ostale (33) jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji nisu predvidjele novac za tu namjenu u svom proračunu, a time ni mjere kontrole komaraca na svome području.

  Na nedavnom sastanku hrvatskih župana s Vladom RH u Zadru župan Anušić je zatražio financijsku pomoć, a već za dva dana je odobreno 5 milijuna kuna kojima se provode sadašnje aktivnosti, dakako po svim pravilima struke i preporukama Zavoda za javno zdravstvo OBŽ.

  – Ovo je samo „gašenje vatre“ da se olakša život stanovnicima županije – rekao je župan. Pojasnio je kako se iz sigurnosnih razloga aviotretiranje ne može obavljati iznad naseljenih dijelova gradova nego po rubnim područjima naselja te svim zelenim površinama. Tretiranje će trajati 20-ak dana, vjerojatno se potom nastaviti, kao što će se vjerojatno tražiti i dodatna sredstva od Vlade RH.

  – Ambrozija i komarci nisu samo zdravstveni nego i gospodarski i svaki drugi problem, pa i demografski. Zavod za javno zdravstvo radi analize i mjeri koncentracije alergena te imamo uvid u stanje, ali ne i rješenje jer je i ova problematika obveza lokalne samouprave, koju ne može preuzeti i rješavati županija. Uostalom tu su i inspekcijske službe, no sve se radi sporo, neučinkovito i u pravilu zakašnjelo, a problemi su izuzetno ozbiljni i trebamo ih konkretno rješavati. Tko se uhvati u koštac s rješavanjem problema komaraca i ambrozije donijet će najveću dobrobit stanovnicima Osječko-baranjske županije. S komarcima smo započeli priču koja će vjerujem već iduće godine funkcionirati puno kvalitetnije – rekao je župan Anušić.

   

  Tekst i foto: OBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog