Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Znanstveni skup o iskustvu života Hrvata u višenacionalnoj zajednici

  Pozdravnom riječju akademika Stjepana Damjanovića, koji je u ime predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimira Neidhardta pozdravio skup, jučer je počeo dvodnevni znanstveni simpozij „Stoljeće velike zablude. Nacionalni i religiozni identitet Hrvata u Jugoslaviji”, čiji organizator je đakovački Katolički bogoslovni fakultet.

  „Od 2014. do 2018. godine ustrojbene jedinice HAZU obilježavale su ovih godina razne godišnjice Prvog svjetskog rata pa su se 2018. godine unekoliko dodirnule i teme ovog znanstvenog skupa, odnosno identitetskih tema koje su za nas, ali i za sve malobrojne narode jako važne i stoga je i važnost ovoga skupa jer radovi koji će biti predstavljeni mogu nam pomoći u tim našim traženjima nas samih što smo i u prezentiranju drugima što smo i što želimo biti”, kazao je akademik Damjanović.

  Otvarajući simpozij  dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. Vladimir Dugalić podsjetio je na višestoljetno iskustvo življenja Hrvata u različitim višenacionalnim zajednicama.

  „Naš narod je bio dio Habsburške Monarhije, Austro-Ugarske kao višenacionalne zajednice, potom je stvorena prva Jugoslavija kao višenacionalna zajednica pa druga Jugoslavija da bi tek prije tridesetak godina konačno ostvarili samostalnu državu Hrvatsku. To iskustvo života u višenacionalnoj zajednici može nam biti itekako dragocjeno da iz povijesti učimo i da možda neke pogreške iz povijesti ne ponovimo, ali simpozij je ne samo da se prisjećamo prošlosti nego, zapravo, da iz te prošlosti promatramo sadašnjost pa možda i budućnost. Mi i dan danas imamo u susjedstvu BiH kao višenacionalnu zajednicu i slobodno možemo reći da ima velikih poteškoća. U konačnici, i sami smo ušli u jednu višenacionalnu zajednicu koja se zove EU gdje se i tu danas lome koplja hoće li biti konfederativna, federalna, na koji način ostvariti zajedništvo tih država različitih naroda”, istaknuo je dekan Dugalić naglasivši da je dosadašnje hrvatsko iskustvo življenja u višenacionalnim zajednicama pokazalo da te zajednice ne mogu opstati dok god se jedan narod smatra većim, odnosno dominantnim.

  Nakon jučerašnjih izlaganja, sudionici će danas promišljati o religijskim i političkim prilikama u Kraljevini Jugoslaviji i socijalističkoj Jugoslaviji, a sudionici su povjesničari, teolozi, politolozi..

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog