Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Rođeni Đakovčanin: 10. Memorijal Darka Paurića

  Danas će se u Osijeku u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održati 10. Memorijal Darka Paurića, tradicionalni tamburaški koncert u znak sjećanja na dugogodišnjeg glazbenog urednika Radio Osijeka. Početak je u 20 sati.

  Ove će godine nastupiti provjerena imena tamburaške scene – Vera Svoboda, koja slavi 65 godina uspješne glazbene karijere, Berde band – jedan od naših najboljih tamburaških sastava koji će uskoro obilježiti 30 godina rada te dvije dame – Marija Pavković i Viktorija Kulišić. Predstavit će se i jedan od iznimno kvalitetnih mladih tamburaških sastava, a riječ je o Žitnim poljima, piše Radio Osijek.

  “Darko Paurić (12.08. 1960. – 18.01.2009.). Darko Paurić rođen je 12. kolovoza 1960. godine u Đakovu. Kao osječki gimnazijalac, pokazivao je interes za radio kao medij, tako da je vrlo rano, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća došao na Radio Osijek, gdje se zaposlio 1984. godine. Nakon nekoliko godina rada kao spiker, prelazi u glazbenu redakciju (glazbeni urednik). Od osnivanja osječke Podružnice HGU-a bio je jedan od njenih najbližih suradnika. Do prerane smrti, koja je zatekla sve njegove prijatelje i suradnike, bio je voditelj glazbene redakcije Radio Osijeka. Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao radio koji je beskrajno volio. Bio je ranjen na radnom mjestu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a za svoj je veliki doprinos i dugogodišnji kvalitetan rad dobio brojna priznanja novinarske struke.

  Darko Paurić vodio je niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju „Desetica“, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju „Ritam šokadije“ koja se na valovima Radio Osijeka emitira od 2002. godine. Upravo je u emisiji „Ritam šokadije“ došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je sa puno žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Darko Paurić bio je nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojeg nije mogla proći nijedna značajnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaja Slavonije i Baranje. Uz emisiju „Ritam šokadije“ Radio Osijeka koju mogu slušati i slušatelji diljem svijeta preko „Glasa Hrvatske“, Darko Paurić surađivao je i u emisiji „A sada mi“ Prvog programa Hrvatskoga radija.”

  Foto: Ilustracija

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog