Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Župnik Ćorluka: “Strahujem jer vidim kako se prazni naše Đakovo”

  S Već tradicionalno, nakon Božića slijedi i blagoslov domova i obitelji koji u đakovačkoj Župi Svih svetih, kako doznajemo od župnika Tomislava Ćorluke, počinje danas.

  “Smisao blagoslova obitelji i njihovih domova je da svećenik moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli i svjedočili svoju vjeru. Pohodio nas je Isus Krist koji se rodio kao dijete, kao član obitelji, živi u obitelji i on želi po svećeniku pohoditi na vidljiv način svaku obitelj, a naše obitelji su u ovo naše vrijeme razbijene, rade u smjenama, djeca su na jednoj strani, roditelji na drugoj, jedan član obitelji negdje na terenu, nema posla ovdje, mnogi su u inozemstvu pa su barem sada malo došli za ove blagdane, neki su na studiju, i evo, barem se za Božić nastoje okupiti cijela obitelj i biti zajedno”, objašnjava velečasni Ćorluk.

  Iz godine u godinu tijekom božićnog blagoslova obitelji i domova svećenici se susreću sa sve više praznih kuća, ističe župnik Ćorluka.

  “Strahujem zapravo jer vidim kako se prazni naše Đakovo, a ova sela u okolici su još praznija. Mnogi svećenici kažu da je svaka peta kuća naseljena i to starijim stanovništvom, uglavnom baka i djed, sve je manje djece koje možete sresti na ulici…, ostalo je samo starije stanovništvo. Evo, nažalost, sve je više praznih kuća, ljudi su se toliko mučili, gradili, stvarali i teška srca su ostavili te kuće i ne znaju još ni sami da li trajno ili privremeno…, ali svakako, evo, propadaju…”, dodaje župnik Ćorluka.

  Vrijeme blagoslova vrlo često je i vrijeme rasprava i prijepora oko novca koji se daje svećeniku pa župnik Župe Svih svetih velečasni Tomislav Ćorluka prokomentirao je i, kako je rekao, zlonamjerne koji blagoslov domova isključivo gledaju kroz tu materijalnu stranu, odnosno novac koji župljani daju.

  Oni koji su zlonamjerni oni će sve zamjeriti, bilo da koraknete iz kuće jer misle da je svećeniku mjesto u crkvi i da ne treba ni izlaziti iz crkve. Blagoslov obitelji i domova je prilika da i vidimo mnoge obitelji kojima treba pomoć na licu mjesta, koji su stari, bolesni, nemoćni, ostavljeni… Uvijek je bilo onih koji stave u kovertu, niti znamo tko je stavio i koliko je stavio i onih koji stave praznu kovertu i ne stave ništa. Nikome ne zamjeramo. Mnogima je to prigoda da barem na taj način daju svoj doprinos jer možda ne daju za lukno, ne daju za misije ili za siromahe pa im je to prigoda da barem malo pomognu obnovu katedrale, rad u župi i slično. Župnik nema neke plaće, ima jedino od onoga što vjernici daju bilo kroz blagoslov kuća ili lukno, a evo, svi znaju kako treba i režije platiti i osobe koje rade ovdje, i stalno se nešto obnavlja i svaki dar je dobro došao, ali idemo i kod mnogih koji ni nemaju novaca i nikome se ne zamjera ako stavi vrlo skromni doprinos ili nešto malo obilniji, eto, svakome smo jednako zahvalni i važno je s koliko srca se daje taj dar”, zaključuje župnik Ćorluka.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog