Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • OBŽ stipendira 80 učenika i 51 studenta

  Župan Ivan Anušić danas je uručio ugovore kojima Osječko-baranjska županija stipendira 80 učenika srednjih škola i 51 studenta s područja županije u 2018./2019. školskoj, odnosno akademskoj godini. Dodijeljena je tako 31 stipendija za darovite učenike i 20 stipendija za darovite studente, 21 stipendija za učenike i 15 stipendija za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, 9 stipendija za učenike i 12 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te 19 stipendija za učenike slabijeg socijalnog statusa i 4 stipendije za studente slabijeg socijalnog statusa.

  Za isplatu stipendija u županijskom proračunu osigurano je 870.000,00 kuna, s time da učenici dobivaju stipendiju u iznosu od 450,00 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a studenti 1.000,00 kuna mjesečno za akademsku godinu. Učenicima se stipendije isplaćuju za razdoblje od 1. rujna tekuće godine do 30. lipnja iduće godine, a studentima od 1. listopada tekuće godine do 31. srpnja iduće godine. Stipendije učenicima za razdoblje od rujna do prosinca i studentima za razdoblje od listopada do prosinca isplaćene su danas, po uručenju ugovora.

  Osječko-baranjska županija dodjeljuje stipendije darovitim učenicima i studentima od 2002. godine, s time da je ranije naglasak bio na darovitost, postizanje izvrsnih rezultata u jednom ili više područja te iskazanoj sklonosti za stalnim usavršavanjem. Do srpnja 2018. godine za stipendije i jednokratne potpore učenicima i studentima ukupno je utrošeno oko 23 milijuna kuna iz županijskog proračuna.

  Od školske, odnosno akademske 2018./2019. godine Osječko-baranjska županija u okviru stipendija za učenike i studente uvele je dodatne kategorije stipendija uz postojeće. Analizirajući gospodarske i društvene prilike, uočena je potreba za stipendiranjem određenih vrsta zanimanja iz STEM područja kao zasebnu kategoriju stipendija. Stipendiranjem učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i zanimanja iz STEM područja pokušava se usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Također, Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima koja zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe te je kao novu kategoriju uvrstila stipendije učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa. 

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog