Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Nadbiskup Hranić pozvao obitelji na udomljavanje djece, a za nasilje prozvao zastupnike i vlasnike medija

  Đakovačko- osječki nadbiskup Đuro Hranić s današnjeg tradicionalnog predbožićnog  susreta s novinarima slavonskih redakcija uputio je svoju pastirsku božićnu poruku u kojoj poziva obitelji na udomljavanje djece bez roditeljskog doma.

   “Božićni Isus sa sobom k nama dovodi i sve one za koje danas, u našem suvremenom svijetu, nema mjesta, koji nailaze na zatvorena vrata. Među njima su i djeca koja su poradi raznih okolnosti bez roditeljskog doma: zbog smrti roditelja, zbog njihove bolesti ili nemogućnosti da se za njih brinu, zbog ovisnosti ili teško  narušenih bračnih i obiteljskih odnosa… Socijalni radnici ih  smještaju u domove za nezbrinutu djecu i mlade, poduzimajući sa stručnim suradnicima sve mjere kako bi se prevladale obiteljske poteškoće i omogućio povratak djece u biološku obitelj. Kad povratak nije moguće ostvariti, pokašavaju im naći udomiteljsku obitelj ili, ostvare li se za to svi potrebni preduvjeti, roditelje usvojitelje. Prihvaćanje djeteta ranjenog zbog odvojenosti od biološke obitelji u vlastiti dom ili više njih istodobno, ponuđeno ozračje obiteljskog sklada i topline, dragocjeno je svjedočanstvo kršćanske vjere i kršćanskog služenja Bogu, koji se rodio kao dijete za koje nije bilo mjesta u svratištu”, kazao je nadbiskup Hranić.

  “U svjetlu božićnog otajstva, ne možemo ostati ravnodušni ni prema sve nepovoljnijim demografskim kretanjima i biološkom starenju hrvatskog naroda, ponajviše zbog zatvorenosti daru života, ali i različitim oblicima služenja  među kojma osobito ističem prihvaćanje duhovnog majčinstva i očinstva”, poručuje dalje u ovogodišnjoj božićnoj poruci nadbiskup Hranić.

  “Ne bismo smjeli stoga dopustiti da ijedno dijete ostane uskraćeno za toplinu obiteljskog doma zbog nedostatnog broja udomitelja”, konstatira u svojoj božićnoj pastirskoj poruci đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

  Tijekom razgovora s novinarima nadbiskup Hranić pozdravio je i donošenje novog Zakona o udomiteljstvu  podsjetivši da su dječji domovi  prepuni i da ga je upravo ta činjenica potaknula da pozove vjernike na udomljavanje i usvajanje takve djece.

   “To je izvrstan, povlašten oblik slavljenja Božića”, konstatirao je nadbiskup Hranić odgovorivši i na pitanje o zabrani udomljavanja djece istospolnim zajednicama, koje, kako kaže, time nisu diskriminirane.

   “Ja bih htio igrati nogomet za Hrvatsku i zabijati golove, jesam li ja diskriminiran zato što me neće uzeti selektor kad se prijavim? Moramo biti svjesni, dijete je utjelovljene ljubavi oca i majke i  zato treba prisutnost i oca i majke i mislim da je to dovoljno reći. Time ja nisam ni protiv koga, poštujem svakoga čovjeka,  dostojanstvo svake ljudske osobe. Ja sam svjestan da su osobe s homoseksualnim sklonostima često doista diskriminirane. Meni je neprihvatljivo da netko samo zato što ima homoaseksulane sklonosti,osim ako to baš prakticira u javnosti i izaziva javnost, onda to mogu, ne odobravam, ali mogu razumjeti. Ja sam žalostan kada čujem da netko, samo zato, samo zbog svojih sklonosti doživi nasilje, da ga netko ispremlati i slično što se događa. To nije put, ali s druge strane,  moramo voditi računa o dobrobiti djeteta. Ako ono mora otići od svojih bioloških roditelja, onda to dijete zavrjeđuje  normalnu, običnu, prosječnu obitelj koja počiva na bračnom zajedništvu oca i majke”, zaključio je nadbiskup Hranić.

   Komentirajući  sve učestalije slučajeve nasilja u društvu nadbiskup Hranić dio odgovornosti prebacio je i na vlasnike medija koji su, kako je rekao, “uvelike odgovorni čime hrane naš narod”, a prozvao je i zastupnike u Hrvatskom saboru.

  “U svakom parlamentu zna biti tenzija, povišenih tonova, ali mi se čini da je već duže naš Hrvatski sabor prevršio svaku mjeru i dato što se događa u Hrvatskom saboru da je to sramota. Svjesni suoni toga da se to i direktno prenosi i da se tako ponašaju i odnose jedni prema drugima, da se obasiplju uvredama – to je isto nasilje.Mislim da oni koji dospijevaju u Sabor da bi morali biti ljudi visoke moralne razine kakvoće i da se takve stvari ipak ne bi smjeli dopuštati”, izjavio je nadbiskup Hranić dodavši da je odgoj za nenasilje i nenasilno rješavanje problema put koji treba njegovati.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog