Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Književna kritika se piše da bi se odvojilo žito od kukolja”

  Na prigodnoj svečanosti koja je održana u dvorani Florentini uručena je Nagrada Julija Benešića i istoimena Povelja uspješnosti ovogodišnjih Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara.
  Dobitnici nagrade “Julije Benešić” za najbolju knjigu književnih kritika u ovoj godini su: Tomislav Žigmanov iz Subotice za knjigu “Vivisekcije književnosti: vojvođanske i ine književne teme” i Božidar Alajbegović iz Rijeke za dvije knjige književne kritike domaće i strane proze Paralelni svjetovi “Litteris” i “Lib(r)ido”.
  “Bez valorizacije, bez interpretacija, tumačenja, kanonizacije, proces književnog stvaralaštva nije cjelovit”, kazao je Žigmanov ističući da je uloga književnih kritičara, odnosno onih koji dolaze iz kulture “cijeniti, vagati, mjeriti ono što postoji na tržištu, ono što je baština i na taj način pridonositi ne samo popularizaciji, nego pojašnjavanju onoga što jeste književno stvaralaštvo”.
  Za Alajbegovića, kako kaže, “književna kritika se piše za zainteresiranu čitalačku javnost da bi se odvojilo žito od kukolja, jer danas imamo bogatu produkciju i književna kritika bi trebala imati značaj veći nego ikada, a književna kritika je važna da bi ukazala na ono što valja u toj bogatoj produkciji i na ono što je manje vrijedno”.
  Povelja uspješnosti Julija Benešića posthumno je dodijeljena Vlastimiru Kusiku iz Osijeka, povjesničaru umjetnosti, autoru knjige “Adresa”, za kojega je dr. Goran Rem rekao da je “osobnost koja je Osijeku strahovito značajna jer 40 godina Grad ima zrcalo svog identiteta u Kusiku”.
  Nakon svečanosti uručenja održana je “Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska” na kojoj je sudjelovalo više slavonsko-barannjsko srijemskih autora.

  Foto: Ž.V.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog