Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Kazneno prijavljen za ratni zločin na području Darde

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni B.V. (1957.), dvojni državljanin Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao komandir Stanice milicije u Dardi, od rujna 1991. do ožujka 1992. godine, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, propustio voditi dužnu skrb o osobama koje su pripadnici Stanice milicije u Dardi  protupravno lišili slobode i zarobili,  mučili i na kraju ubili ili postoji osnovana sumnja da su ubijeni, pri čemu prijavljeni nije poduzeo radnje u sprječavanju ili sankcioniranju neposrednih počinitelja ubojstva petorice hrvatskih civila – Đure Lalića (1931.), Zdravka Gerenčira (1958.), Zvonka Fučeca (1960.), Ilije Lukača i Josipa Banića (1942.) te Franje Majsana (1960.), pripadnika Specijalne jedinice policije PU osječko-baranjske.

  Posmrtni ostaci Đure Lalića i Josipa Banića ekshumirani su na grobljima u Belom Manastiru i Dardi 15.4.1998. i 4.11.1999. godine, a obdukcijom je utvrđeno da su obojica preminula nasilnom smrću. Posmrtni ostaci Zdravka Gerenčira, Zvonka Fučeca, Ilije Lukača i Franje Majsana još uvijek nisu pronađeni i oni se vode kao nestale osobe tijekom Domovinskog rata.

  Zbog sumnje da je počinio kaznena djela „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ iz članka 120. Osnovnog krivičnog zakona RH na štetu petorice civila i kazneno djelo „Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika“ iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH na štetu pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova RH, policija je 17. listopada 2018. godine, Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenog B.V.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog