Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • “Bez udruživanja voćara nema povlačenja sredstava iz EU”

  Šezdesetak izlagača okupilo se u Gradskoj nastavno sportskoj dvorani na 17. Jabučinim danima – manifestaciji čiji organizatori su Udruga voćara “Voćar Đakovština”, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba i Turistička zajednica.

  Na ovogodišnje Jabučine dane odazvalo se oko 25 voćara, naglasila je predsjednica Udruge “Voćar Đakovština” istaknuvši da je ranijih godina počelo slabiti zanimanje i entuzijazam za nastupom proizvođača jabuka na toj manifestaciji.

  Među izlagačima je i Braniteljska zadruga Pleter Mirka Sliškovića koji upozorava na kronični problem nedostatka skladišnih, odnosno rashladnih kapaciteta.

  “Iako je ovogodišnji urod jabuka dobar, ova godina nije dobra za voćare jer je otkupna cijena 25 niža. Osim toga, problem je nedostatak skladišnih, odnosno rashladnih kapaciteta pa je vćeina voćara primorana odamh iz berbe svoje jabuke prodavati”, kaže Slišković.

  O tom se problemu već godinama govori na Jabučinim danima pa je Osječko-baranjska županija, kako je naglasio dožupan Petar Lagator, poduzela i konkretne mjere kako bi se taj problem riješio.

  “Od 5.000 hektara voćnjaka, oko 800 je pod jabukama, a postojeći kapaciteti, a riječ je o tri privatne hladnjače, nisu dovoljni. Ono što će OBŽ napraviti i što već radi u posljednjih godinu dana je izgradnja dodatnog kapaciteta oko 3.000 tona za što je u prethodnom razdoblju kupljeno zemljište u osječkoj zoni Nemetin i definiran je projektni zadatak”, rekao je dožupan Lagator naglasivši također da realizaciju tog projekta usporava javna nabava. Najavio je da bi projekt trebao biti gotov u proljeće sljedeće godine.

  U sklopu ovogodišnjih Jabučinih dana održan je i okrugli stol o mogućnostima korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja kod višegodišnjih nasada, a s tim u vezi Višnja Šimunović, načelnica Odjela za hortikulturu Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodane službe, naglasila je da, s obzirom na stanje u voćarstvu, zanimanje voćara nije zavidno, ali da će to poboljšati novosti koje donosi Mjera 10.

  “Za naše voćarstvo veliki minus je to što naši voćari nisu udruženi, a to je posljedica i loših iskustava iz prošlosti”, pojasnila je načelnica Šimunović dodavši također da bez zajedničkog nastupa i organiziranja neće biti moguće povlačiti sredstva iz EU.

  Osim izložbe i prigodne prodaje te degustacije jabuka, voćnih prerađevina, meda i voćnih likera te drugih poljoprivrednih proizvoda, posjetiteljima tijekom cijeloga dana svoje proizvode nude i ostali izlagači.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog