Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Počela izgradnja novog Svećeničkog doma

  Krajem kolovoza u Botićevoj ulici, u neposrednoj blizini katedrale, Đakovačko-osječka nadbiskupija započela je s izgradnjom novog Svećeničkog doma za potrebe umirovljenih svećenika.

  “Gradnja je potaknuta ponajprije pomanjkanjem smještaja za svećenike koji zbog navršene starosne dobi ili zbog bolesti odlaze u mirovinu”, navodi se u odgovoru Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije na naš upit. Odgovor prenosimo u cijelosti:

  “Postojeći Svećenički dom u Đakovu, smješten u dvorištu zgrade Bogoslovnoga sjemeništa, neposredno uz đakovačku gradsku tržnicu, već više godina je svojim kapacitetima nedostatan za broj umirovljenih svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije. K tomu, sadašnji Svećenički dom, uz spomenuti nedostatak smještajnih kapaciteta, nema potrebne uvjete za slabije pokretne i invalidne osobe, posebno kad su u pitanju higijenski prostori, niti ima adekvatno uređen stacionar.

  Nadbiskup Hranić morao je stoga do sada tražiti i druga rješenja te je određeni broj umirovljenih svećenika trenutno smješten u župnim kućama, u drugim crkvenim zgradama, kod rodbine ili u drugim privatnim kućama. Takav smještaj može zadovoljiti potrebe onih umirovljenih svećenika koji su još uvijek relativno dobroga zdravstvenoga stanja te im nakon odlaska u mirovinu nije potrebna posebna zdravstvena njega. Prioritet za smještaj u postojećem Svećeničkom domu u Đakovu imali su posljednjih godina, stoga, ponajprije manje pokretni i bolesni svećenici.

  O potrebi izgradnje novoga doma već više godina razgovaralo se na susretima svećenika te u mjerodavnim nadbiskupijskim vijećima. Izgradnji novog doma prethodilo je i zajedničko savjetovanje đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. dr. Đure Hranića i svećenika iz cijele nadbiskupije. Za izgradnju je izabrana lokacija u ulici Luke Botića u Đakovu, u neposrednoj blizini katedrale. Zemljište na kojem će se izgraditi nova zgrada doma je već od ranije u vlasništvu nadbiskupije. Novi Svećenički dom imat će smještajni kapacitet za stanovanje ukupno pedeset svećenika te će biti izgrađen u skladu sa standardima stanovanja i potrebama starijih osoba. Dio smještajnih kapaciteta služit će i za smještaj aktivnih svećenika koji su službom vezani uz središnje nadbiskupijske ustanove.

  Projekt novoga doma izabrala je na temelju pozivnog natječaja posebno osnovana komisija, sastavljena od nekoliko svećenika – predstavnika nadbiskupije, te jednoga arhitekta i trojice diplomiranih građevinskih inženjera. Izradio ga je dipl. ing. arh. Vinko Penezić, u projektantskoj kući Penezić-Rogina iz Zagreba, u skladu s važećim građevinskim standardima i zakonskim propisima, uključujući i uklopljenost nove građevine u središte grada Đakova i blizinu Strossmayerove katedrale. Nakon provedenoga pozivnoga natječaja, upućenoga na petnaest građevinskih poduzeća iz Hrvatske, većim dijelom s područja Slavonije, komisija je za izvođača radova izabrala građevinsko poduzeće Akropola d.o.o. iz Đakova.

  Odluka i realizacija gradnje novog Svećeničkoga doma dugo je pripremana te se doživljava kao iznimno velik građevinski pothvat za Đakovačko-osječku nadbiskupiju. Zgrada je bruto površine 4.967,00 m2, a vrijednost ugovorenih građevinskih radova iznosi 32.132.299,94 kuna. U svrhu financiranja gradnje novoga doma Đakovačko-osječka nadbiskupija već duže vrijeme odvajala je potrebna financijska sredstva. Rok za dovršetak ugovorenih radova je petnaest mjeseci.

  Zgrada dosadašnjega svećeničkoga doma bit će prilagođena i namijenjena drugoj, također, veoma značajnoj potrebi nadbiskupije. Služit će kao kuća za duhovne vježbe i višednevne formativne duhovno-pastoralne susrete svećenika i različitih skupina vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije”, navodi se u odgovoru Tiskovnog ureda Đakovčako-osječke nadbiskupije.

  bty

  bty

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  Blog