Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Dajana Zeko: “Odabrala sam policiju jer mogu više pomagati ljudima”

  Uoči Dana policije, koji se tradicionalno obilježava na blagdan njihova zaštitnika sv. Mihaela, razgovarali smo sa Dajanom Zeko, policijskom službenicom za prevenciju u Policijskoj postaji Đakovo. Iako nije jedina žena policajka u đakovačkoj PP, naša sugovornica tvrdi da još uvijek nema dovoljno žena u tom zanimanju koje se još donedavno smatralo isključivo muškim.

  “Dan policije nam puno znači i svake godine ga obilježavamo na različite načine; malim proslavama, preventivnim projektima i drugim aktivnostima koje su nama vrlo bitne”, kaže naša sugovornica koja ističe da se policija u našem društvu još uvijek percipira na “pogrešan” način pa je nužno poraditi na imidžu.

  “Mi, zapravo, puno pomažemo ljudima, mnogo radimo za ljude i sve što radimo tu smo zbog naših građana, uvijek i svugdje”, ističe dodajući kako percepciji hrvatske policije u mnogome pomaže i otvorenost prema građanima.

  “Otvoreni smo ne samo za hitne situacije, nego i za različite preventivne aktivnosti za škole, vrtiće, za starije građane. Konkretno, moj posao prevencije iziskuje puno priprema u osmišljavanju različitih aktivnosti, projekata i informativnih akcija u zaštiti imovine”, naglašava policajka Zeko.

  Danas biti žena u policiji i nije rijetkost kao nekada, ističe naša sugovornica kojoj odabir tog zanimanja nije bio stran jer dolazi iz “policijske obitelji”. Naime, i otac i brat su joj bili u policiji, a ona sama, iako po prvom zanimanju zubni tehničar, na kraju je i sama završila u policiji i, kako kaže, nije se pokajala. Uz posao je završila i fakultet za višeg sportskog trenera.

  “Jako volim svoj posao i mislim da ne bih radila ništa drugo, a zapravo je presudilo to što imam osjećaj da u policiji mogu više pomoći ljudima. Na primjer, kada iziđem iz neke škole i ako me je samo jedno dijete slušalo, stvarno slušalo ono što sam rekla, i ako jedno dijete ne pretrči cestu jer sam ja to njemu rekla ili ako razmisli hoće li udariti svoga prijatelja zato što sam ja održala edukaciju o vršnjačkom nasilju, onda je to za mene veliki uspjeh i nekako sam smatrala da ću u policiji moći pomoći drugima i zato sam i odabrala policiju”, pojašnjava svoje motive policajka Dajana Zeko.

  Dodaje da joj godi život u Đakovu gdje je zajedno sa suprugom, također policajcem, premještena iz Dubrovnika. Zadovoljna je i radnim mjestom koje ju ispunjava i za koje je, kako navodi, možda i dobro da ga obavlja upravo žena jer građani, posebno oni stariji, djeca, čak i srednjoškolci, imaju nekako više povjerenja u ženu, što joj je, kako kaže, dodatni plus.

  “Ovdje je sve mirno i nadohvat ruke, kao i u rodnoj Novskoj, bez gužvi i vreve jednog Dubrovnika u kojem sam na aerodromu Ćilipi provela nekoliko godina službe”, prisjeća se.

  Uz redovite policijske poslove, nađe se vremena i za hobi, a to je fotografija, a nekoliko Dajaninih fotografija izloženo je u Muzeju policije u Zagrebu na izložbi povodom Dana policije, o čemu smo već izvijestili.

  “U slobodno vrijeme fotografiram svašta; prirodu, svoju djecu, različite situacije u kojima se nađem s kolegama, ali time se bavim amaterski, onako za sebe i svoju dušu…, .”, zaključuje na kraju dodajući da ne isključuje mogućnost vlastite izložbe fotografija u Đakovu.

   

   

  Foto: RĐ/PUOBŽ

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog