Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Četiri kategorije učeničkih i studentskih stipendija

  Osječko-baranjska županija već 16 godina dodjeljuje stipendije darovitim učenicima i studentima te učenicima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, no župan Ivan Anušić danas je na sjednici Kolegija župana prihvatio novu Odluku kojom se utvrđuje četiri kategorije stipendija, i to za darovite učenike i studente, zatim za učenike i studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenike i studente slabijeg socijalnog statusa.

  Naime, analizirajući gospodarske i društvene prilike u Županiji uočena je potreba za stipendiranjem određenih vrsta programa deficitarnih zanimanja i zanimanja iz STEM područja. Time se pokušava usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Zbog iznimnog značaja financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima koja zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe, kao novu kategoriju Županija je uvrstila stipendije učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa.
  Usvajanje ove Odluke očekuje se već na prvoj narednoj sjednici Županijske skupštine, koja će se održati u rujnu. Do sada su se s deficitarnim učenicima i studentima sklapali ugovori do završetka srednje škole, odnosno do završetka studijskog programa, a ovom Odlukom kandidati se moraju za sve kategorije stipendija svake godine ponovo natjecati jer će se Županija ugovorom obvezati na stipendiranje tijekom jedne školske/akademske godine, i to u trajanju od 10 mjeseci.
  U Odluci o stipendiranju učenika i studenata detaljno su razrađene kategorije stipendija, kriteriji i mjerila za dodjelu stipendija, postupak dodjele stipendija, prava i obveze korisnika stipendija, način određivanja visine stipendija i postupak utvrđivanja deficitarnih zanimanja i zanimanja iz STEM područja te druga pitanja od značaja za dodjelu stipendija. Prije prihvaćanja ove odluke Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu proveo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke o stipendiranju učenika i studenata od 24. srpnja do 23. kolovoza 2018. godine. Primjedbi, komentara ili prijedloga na predloženi Nacrt Odluke nije bilo, a Izvješće o provedenom savjetovanju objavljeno na internetskim stranicama Osječko-baranjske županije.
  Učenicima srednje škole stipendije će se dodjeljivati od 1. rujna tekuće godine do 30. lipnja iduće godine, a studentima od 1. listopada tekuće godine do 31. srpnja iduće godine. Korisnici stipendija dužni su u cijelosti vratiti primljene iznose u slučaju raskida ugovora o stipendiranju.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog