Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Raniji početak berbe grožđa

  U vinogradima  Đakovačkih  vina u ponedjeljak počinje  berba grožđa – što je dvadesetak dana ranije od uobičajenog početka berbe. Najprije će se brati rizvanac – rana sorta i to na lokaciji Lapovci gdje je pod tom sortom 30 hektara, doznajemo od Damira Riseka, člana Uprave Đakovačkih vina.

  Ovogodišnji vremenski uvjeti pogodovali su vinogradarima, a zbog visokih temperatura grožđe ubrzano dozrijeva i izuzetno je dobre kvalitete, ističe Risek.

  “Stanje grožđa je odlično, a s obzirom da je bilo dovoljno vlage u srpnju bobica je odlično akumulirala sok tako da su grozdovi jedri i grožđa ima dosta na trsu i sad nam samo treba toplo vrijeme i vrijedne ruke koje će to pokupiti i spremiti u vinariju Mandićevac”, objašnjava Risek.

  Đakovačka vina proizvode grožđe na 250 hektara vlastitih nasada i 250 hektara u kooperantskim odnosima, a godišnja proizvodnja kreće se od 3 do 3,5 milijuna litara, a najdominantnija sorta je graševina.

  Za ovogodišnju berbu grožđa Đakovačkim vinima, uz devedesetak vlastitih djelatnika, trebat će i stotinjak berača koji dnevno mogu zaraditi od 120 do 180 kuna, a isplata se obavlja tjedno.

  Za ručnu berbu predviđeno je oko 170 hektara vinograda .

  Đakovačka vina, kako ističe član Uprave Damir Risek, nemaju problema s prodajom vina, imaju profilirano tržište, povećanu prodaju tijekom turističke sezone, a jedan dio se izvozi tako da, kako pojašnjava,  unazad pet godina imaju vrlo uredne prijelazne zalihe.

  “Čak se uključujemo u projekte i sadimo nove nasade vinograda, a ove godine podignuto je 40 hektara novih nasada, a isto se očekuje i sljedeće godine”, zaključuje Risek.

   

  Foto:D.R.

   

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  Blog