Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Web anketa: Slušate li turbofolk?

  Turbofolk je glazbeni stil nastao u Srbiji u ranim 1990-ima. Nastao je iz pop-folk stila, popularnog među ruralnim stanovništvom.

  Naziv turbofolk smislio je crnogorski pjevač Rambo Amadeus:

  “Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem. Turbo folk je gorenje naroda. Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda. Ja nisam izmislio turbo folk, ja sam mu dao ime.”

  Za turbofolk se veže čitava supkultura definirana vulgarnošću. Tekstovi su često o muškarcima koji se opijaju zbog nesretne ljubavi ili ženama koje imaju problema s nevjernim muževima.

  Viša ekstraverzija pokazala se povezanom s izraženijom preferencijom turbofolka, dance i rap-glazbe, dok osobe sa slabije izraženom ekstraverzijom preferiraju heavy metal. Nadalje, osobe više na dimenziji intelekta preferiraju heavy metal, a one niže na toj dimenziji preferiraju turbofolk. Osobe koje preferiraju heavy metal i rap postižu nešto niže rezultate na dimenziji savjesnosti, pokazali su rezultati istraživanja o povezanosti glazbenih preferencija s osobnim vrijednostima te crtama ličnosti, koje su na studentskom uzorku proveli Tomislav Pavlović, Tena Benaković, Marija Prpa i Anja Wertag, a koje je predstavljeno u časopisu “Društvena istraživanja”, piše antenazadar.hr.

  Zbog popularnosti turbofolka u Hrvatskoj, neke hrvatske radio postaje počele su emitirati tu vrstu glazbe u svojim programima, a sve veći broj radio postaja o tome ozbiljno razmišlja.

  U ovotjednoj Web anketi pitamo vas:

  Slušate li turbofolk?

  View Results

  Loading ... Loading ...

  Foto: Ilustracija

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog