Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • U Gimnaziji obilježen Dan sjećanja na holokaust

  Povodom Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti u holu Gimnazije A. G. Matoša postavljeni su plakat i prigodna izložba o logoru Đakovo.

  Pod mentorstvom profesorice povijesti Ines Jančula, učenice Marija Taranić i Amela Vorgić istražile su dostupne izvore koji govore o logoru i židovskom groblju u Đakovu te su rezultate istraživanja prikazale na plakatu. Logor Đakovo nalazio se u zgradi starog mlina „Cereale“ i djelovao je od prosinca 1941. do srpnja 1942. Bio je mjesto internacije uglavnom židovskih i manjim dijelom srpskih žena i djece većinom iz Sarajeva i drugih gradova Bosne i Hercegovine. Židovsko groblje u Đakovu jedinstveno je na svijetu zahvaljujući grobaru Stjepanu Kolbu. On je tajno bilježio imena i druge osobne podatke žrtava logora pa su tako njihovi grobovi obilježeni pločicama s imenima, prezimenima, godištem i mjestom rođenja. Na groblju je pokopano 566 tragično preminulih žena i djece. Dio plakata posvećen je i s. Amadeji Pavlović koja je spasila život židovskoj djevojčici Zdenki Grünbaum tako što ju je skrivala u samostanu od 1941. do 1942. godine.

  Plakat prati i izložba radova učenika Zvonimira Florijančića. Talentirani učenik kroz radove prikazao je svoje dojmove vezane uz događaje koji su se zbili za vrijeme holokausta na području Đakova i Hrvatske. Slike su naslikane u tehnici akvarela i izuzetno vjerno prikazuju patnje i strahote tog vremena, a ujedno odaju i počast žrtvama holokausta.

     

     

  FOTO: Ines Jančula

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

  Blog