Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • Znanstveni skup o demografskoj obnovi istoka Hrvatske

  dav


  Istovremeno sa zasjedanjem Vlade RH u Osijeku, desetak hrvatskih demografa, ekonomista, povjesničara i teologa pokušavalo je u Đakovu naći odgovor na pitanje “Kamo ide istočna Hrvatska” na znanstvenom skupu koji je organizirao đakovački Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Pojašnjavajući razloge organiziranja skupa prof. dr. Pero Aračić, upravitelj Zavoda, upozorio je na dramatičnu demografsku situaciju u Slavoniji i Baranji.

  Skup se održava u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u čije ime se nazočnima obratio njezin izaslanik demograf Anđelko Akrap.

  Procjenjuje se da je iz Slavonije od 2011. godine otišlo oko 50.000 ljudi

  O povijesnom kontekstu depopulacije istočne Hrvatske govorio je profesor Josip Jurčević,

  Za demografa Dražena Živića istok Hrvatske je u velikim i zabrinjavajućim demografskim, društvenim i gospodarskim problemima o čemu govori i podatak da su sve jedinice lokalne samouprave, izuzev grada Osijeka, ispod 75 posto državnoga prosjeka.

  Ovo što se događa u Hrvatskoj, a posebno Slavoniji, događa se i drugdje u Europi, konstatirao je prof. dr. Gordan Črpić.

  Roko Mišetić, s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, pita se jesmo li na vrijeme prepoznali određene procese i jesmo li na njih reagirali ispravno.

  Svoj doprinos demografskoj revitalizaciji istoka Hrvatske može dati i akademska zajednica, odnosno osječko Sveučilište, najavio je rektor Vlado Guberac.

  Demografsko pitanje je vitalno pitanje, a demografska revitalizacija Slavnije može se dogoditi samo suradnjom svih, ali dugoročnim mjerama, ocijenio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

  Na današnjem skupu sudjelovao je i Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja koji najavljuje da će kroz Program Slavonija u ovaj kraj biti uloženo najmanje 2,5 milijarde eura

  U radu skupa sudjeluju i predstavnici slavonskih županija i nekoliko gradova, a očekuje se i usvajanje dokumenta kojim će se tražiti dugoročno i sustavno rješavanje demografskih i gospodarskih problema istoka Hrvatske.

  dav

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog