Friend Links

 • Cheap NFL Jerseys
 • China Wholesale Jerseys Online
 • 145 godina đakovačkog DVD-a – od gašenja požara do spašavanja kravice iz bunara

  Đakovački DVD pravi je veteran među vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. Svoju brentaču nosi već punih 145 godina i upravo je ove godine obilježio taj veliki jubilej. Kao datum utemeljenja, uzima se 3. lipnja 1872. godine, samo 26 godina nakon osnivanja prvog europskog vatrogasnog društva. Nema podataka tko je bio pokretač ideje o osnivanju, ali se zna da je prvi zapovjednik bio trgovac Hugo Sudarević, a tajnik vlastelinski činovnik Martin Senković. Kroz desetljeća svoga djelovanja, prošavši ratove i različita društvena uređenja, društvo je odolijevalo svim izazovima, raslo i razvijalo se, postavši nezaobilaznim čimbenikom u funkcioniranju grada, dajući doprinos i njegovu kulturnom identitetu.

  Temelj rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đakovo je vatrogasna operativa. Kroz nju u okviru zaštite i spašavanja djeluje trenutno pedesetak operativnih vatrogasaca koji svoje vrijeme izdvajaju i pokrivaju dežurstvo od 0 do 24 sata. Zahvaljujući toj i takvoj operativi, Grad i njegovi građani itekako mogu biti sigurni, suprotstaviti se svakom požaru, havariji, prirodnoj nepogodi… Pripadnici đakovačkog DVD-a godišnje interveniraju oko 200 puta, za te intervencije svakodnevno se pripremaju putem različitih teorijskih i praktičnih zadataka.

  – Ove godine imali smo oko 120 intervencija na gašenju požara, najčešće na otvorenom prostoru, te osamdesetak tehničkih intervencija, a one se ponajprije odnose na ispumpavanje vode iz različitih objekata te prometne nesreće. Sudjelovali smo i u različitim situacijama spašavanja ljudi i životinja, pri čemu nailazimo i na vrlo neobične situacije. Svakako najzanimljiviju i nesvakidašnju intervenciju imali smo baš ove godine, kada smo u Levanjskoj Varoši spašavali kravu iz bunara dubine 11 metara. Kravica je, na svu sreću, živa izvučena, nakon čega joj je pružena stručna veterinarska pomoć, rekao nam je zapovjednik đakovačkog DVD-a Ivan Klemen.

  Kao i u svemu, mladi su budućnost dobrovoljnog vatrogastva. Djeca se u rad društva mogu uključiti već sa šest godina. Naime, u podmladak se svrstavaju djeca od šest do dvanaest godina, vatrogasna mladež obuhvaća one od 12 do 16 godina, a od 16 nadalje su mladi u natjecateljskim desetinama spremni za osposobljavanje za vatrogasce. S napunjenih 18 godina, osoba može postati vatrogasac nakon što položi osnovni vatrogasni ispit, prođe liječnički pregled za vatrogasca i bude osiguran od nezgode za obavljanje poslova vatrogasca. Upisi u društvo obavljaju se kontinuirano, a zapovjednik Klemen poziva sve zainteresirane da se odazovu tome plemenitom pozivu i pridruže velikoj vatrogasnoj obitelji koju čini više od 150.000 vatrogasaca u Hrvatskoj.

  U toj složnoj obitelji koja se rukovodi zajedničkim sloganom “Vatru gasi, brata spasi”, ubraja se i već spomenutih pedesetak operativnih vatrogasaca, nešto više od 50 pripadnika vatrogasne mladeži i podmlatka, no taj broj varira s obzirom na to da je riječ o djeci, tu je i više od 30 članova Puhačkog orkestra, desetak do 15 polaznika interne glazbene škole, potom 15 do 20 članova pričuve, to su stariji članovi koji više ne mogu aktivno sudjelovati u radu, ali su prisutni, osobito kad mlađima zatreba savjet iz dugogodišnje iskustva, te više od tisuću podupirućih članova koji svojim financijskim prilogom pomažu rad DVD-a.
  Osim vatrogastva, kao osnovne djelatnosti društva, dobro je znati da đakovački DVD obavlja i servis vatrogasnih aparata.

  Komentirajte

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

  Blog